Terveys paranee, kun asema hierarkiassa nousee – ”Sosiaaliset verkostot yhtä tärkeitä kuin lääkkeet”

Reesusmakakeilla tehty tutkimus vahvistaa, että alhaiseen statukseen liittyy krooninen stressi.

stressi
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Hyväosaiset elävät pitempään kuin huono-osaiset niin Suomessa kuin monissa muissakin maissa. Yhdysvalloissa elinajanodotteen ero sosioekonomisen hierarkian ylä- ja alapäässä on jopa yli kymmenen vuotta.

Vasemmistolaiset selittävät ilmiön mielellään eriarvoisuudella terveydenhuollon palveluiden saatavuudessa. Oikeistolaiset kiinnittävät huomiota tutkittuihin luokkaeroihin elämäntavoissa kuten tupakoinnissa, liikunnassa ja ruokavaliossa.

Uusi reesusmakakeilla tehty tutkimus kuitenkin vahvistaa, että alhaiseen asemaan sosiaalisessa hierarkiassa liittyy krooninen stressi, joka vaikuttaa immuunijärjestelmän geenien kytkeytymiseen päälle ja pois ilman mitään muita riskitekijöitä.

Science-lehdessä julkaistun raportin mukaan tämä aiemmissakin eläinkokeissa havaittu ilmiö ei ole peruuttamaton, vaan se toimii myös toiseen suuntaan. Kun yksilö kohoaa hierarkiassa, sen immuunijärjestelmä muuttuu ja terveys paranee.

Työryhmä tutki aikuisia naaraspuolisia reesusmakakeja Emory Universityn kädellistutkimuksen keskuksessa. He huomasivat että infektio saa alimman statuksen makakien immuunisolut ylimitoitettuun hyökkäykseen taudinaiheuttajaa vastaan, minkä seurauksena on tarpeeton tulehdustila.