Terveellisemmät löylyt

Tiede 13.3.2008 13:59

Lue miten saunan uuni sytytetään niin, että ilmaan vapautuu mahdollisimamn vähän haitallisia pienhiukkasia.

(SK 11/2008)

Saunan uunin sytyttäminen

1. Avaa pellit ja varmista, että savupiippu vetää. Vedon varmistamiseksi voit katsoa, kääntyykö tulitikun liekki suuluukun aukossa tulipesään päin, tai polttaa hieman paperia tai puutikkuja.

2. Käytä kuivia polttopuita, koska ne palavat paremmin puhtaammin kuin kosteat.

Asettele puut mieluummin vaakasuoraan, älä liian tiukkaan, ja täytä tulipesä ensimmäisessä pesällisessä vain puolilleen. Ensimmäisessä pesällisessä käytetään noin kilon painoisia klapeja (läpimitta 8-10 cm), toisessa mielellään hieman isompia, puolitoistakiloisia.

3. Laita puiden päälle puutikkuja, tuohta tai vähän sanomalehtipaperia (ei Suomen Kuvalehteä) ja sytytä ne päältä. Silloin kaikki kaasuuntuva aines myös palaa kokonaan. 

4. Avaa arinan ja uuninluukun ilma-aukot syttymisvaiheessa kokonaan vedon parantamiseksi. Pienennä ilma-aukkoja myöhemmin niin, että tuli palaa iloisesti, muttei kohise. Hiipumisvaiheessa uuninluukun aukkoja pienennetään lisää tai suljetaan kokonaan. Arinan luukku pidetään edelleen jonkin verran auki.

5. Älä lisää puita palavien puiden sekaan, äläkä vielä kuuman hiilloksen päälle, koska se aiheuttaa kaasuuntumisryöpsähdyksen. Lisää toisen pesällisen puut vasta tummuvan hiilloksen päälle.

6. Tarkkaile palamisen loppuvaiheessa hiilloksen kirkkautta ja sinisiä liekkejä. Älä missään nimessä sulje peltejä sinisten liekkien näkyessä. Niiden sammuttua odota vielä hetki ja sulje pellit vasta kun hiillos alkaa selvästi tummua.

7. Älä käytä mitään jätteitä sytykkeinä eikä kertalämmitteisissä kiukaissa myöskään polttoaineena. Muissa tulisijoissa voi polttaa ehdottoman kuivia polttokelpoisia jätteitä enintään maitopurkillisen verran.

Sovellettu tiivistäen Tulisijat ry:n ohjeista.

Savusaunan lämmitysohjeet