Tekoälytohtori Watson on vielä oppipoika syöpälääkärinä

Asiantuntijat ovat alkaneet epäillä IBM:n jättihankkeen ongelmanratkaisukykyjä myös muilla aloilla.
Tiede 26.9.2017 07:41
Watson (kesk.) päihitti Jeopardy-visassa veteraanitietäjät tv-ohjelman jaksossa, joka esitettiin Yhdysvalloissa 16. tammikuuta 2011.
Watson (kesk.) päihitti Jeopardy-visassa veteraanitietäjät tv-ohjelman jaksossa, joka esitettiin Yhdysvalloissa 16. tammikuuta 2011. © Jeopardy / AP / Lehtikuva

Lääketieteeseen erikoistuneen STAT-verkkojulkaisun haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tekoälyjärjestelmä Watson vaatii vielä paljon kehittämistä pystyäkseen syöpäpotilaiden laadukkaisiin diagnooseihin ja hoito-ohjeisiin.

Järjestelmää on kehitetty tähän tarkoitukseen kuusi vuotta, ja se on ollut jo kolmen vuoden ajan saatavilla sairaalakäyttöön.

Watsonia kritisoidaan myös siitä, että se pitäytyy amerikkalaisiin hoitokäytäntöihin ja sen käyttämä tietoaineisto painottuu Yhdysvaltoihin. Se ei myöskään pysty kokeneen lääkärin lailla perustelemaan hoitosuosituksiaan.

Käytännössä hoitosuositukset voivat myös muuttua jopa muutamassa päivässä uusimman tutkimustiedon tultua julki. Watson voi olla tällöin jarru niiden soveltamisessa.