Tohtori Tekoäly
Algoritmien kehittäjien visioissa tekoäly varoittaa automaattisesti, kun lääkärin tai sosiaalityöntekijän vastaanotolla istuu riskitapaus. Nyt tietosuojasäännökset eivät sitä salli.

Tekoäly kuuntelee pikkulapsen puhetta lääkärin vastaanotolla. Keskustelun päätyttyä se tekee parissa sekunnissa päätelmänsä siitä, onko lapsella kaikki hyvin.
Vermontin yliopistossa Yhdysvalloissa kehitetty algoritmi poimii lapsen puheesta piirteet, joiden tiedetään kielivän taipumuksesta ahdistukseen tai masennukseen. Niitä ovat esimerkiksi matala ääni, monotoninen sävy ja toisto, viime vuonna julkaistu tutkimus kertoo.
Seuraava askel olisi kehittää käytännön vastaanottotyöhön esimerkiksi älypuhelimella toimiva sovellus, tutkijat visioivat. Se voisi auttaa lääkäriä tunnistamaan mielenterveyden ongelmat helposti ja nopeasti jo iässä, jossa lapset eivät osaa ilmaista tunteitaan kovin hyvin.
Mielialaa puheesta arvioiva sovellus on esimerkki tavoista, joilla tekoälyä ja koneoppimista voi käyttää apuna sairauksien diagnosoinnissa. Aiemmissa tutkimuksissa masennusta on kyetty ennakoimaan esimerkiksi liikesensorien avulla tai jopa ihmisen Instragram-postauksista.
Kuvan ihmisiä ei ole olemassa! Suomalaistutkijat loihtivat tekoälyllä kuvitteellisia kasvoja
Tutkijat valjastavat tekoälyä deep fake -huijauksia vastaan – Silmänräpäykset ja mikroilmeet paljastavat väärennöksen
Entä jos tekoälystä tulee rasisti – tai paha? Yritykset etsivät kiivaasti rajoja: osa ei edes tiedä, mitä etiikka on, sanoo tutkija
Ihminen hävisi jälleen koneelle – Tekoäly tunnisti ihosyövän lääkäreitä paremmin