Suomi on psykoosilääkkeiden kärkimaa

lääkkeet
Teksti
Jyrki Jantunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Psykoosissa

Joka sadas suomalainen sairastaa skitsofreniaa, ja Suomessa käytetään psykoosilääkkeitä enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Syynä ei kuitenkaan ole “kansallinen hulluus” – ei ainakaan yksinomaan.

Suomalaiseen väkivaltarikollisuuteen on etsitty syitä muun muassa “kansanluonteesta”, jonka arvellaan meillä olevan jotenkin synkempi kuin muualla. Jos asiaa mitataan psykoosilääkkeiden käytöllä, siinä näyttää olevan perää. Lähinnä skitsofrenian hoitoon käytettäviä psykoosilääkkeitä kulutetaan Suomessa selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Myynnin arvolla mitattuna Suomen viidestä myydyimmästä lääkkeestä kolme on psykoosilääkkeitä, kärjessä Zyprexa, joka koko maailman myyntitilastossa on vasta kahdeksantena. Myyntitilasto ei kuitenkaan kerro koko totuutta lääkkeiden käytöstä, koska siihen vaikuttavat toisaalta lääkkeiden hinnat, toisaalta kansalliset määräykset, ennen kaikkea korvattavuudesta.

Sen sijaan lääkkeitä saavien potilaiden määrä on laskettavissa yksinkertaisesti jakamalla hoitopäivien määrä vuoden päivillä. Suomessa määrätään vuosittain runsaat 35 miljoonaa päiväannosta psykoosilääkkeitä, joten potilaita on lähes satatuhatta, eli 19 tuhatta asukasta kohden. Muissa Pohjoismaissa luku on selvästi pienempi, Ruotsissa vain kahdeksan potilasta tuhannesta asukkaasta.

Myös rauhoittavien lääkkeiden käytössä Suomi on ykkösenä (35/1000), mutta masennuslääkkeissä sekä keskushermostoon vaikuttavissa sedatiiveissa ja hypnooteissa kärjessä on Ruotsi.

Vanhat hoitoperinteet
käytön syynä

“En usko, että suomalaisella hoitojärjestelmällä ja lääkkeiden käytön määrällä olisi suoraa yhteyttä väkivaltarikollisuuteen”, sanoo
psykiatrian professori Raimo K. R. Salokangas Turun yliopistosta. “Enemmänkin siihen vaikuttavat esimerkiksi ajan hengen muutokset, perhe-elämän rikkonaisuus, auktoriteettien häviäminen ja kasvatustavat sekä uudet mahdollisuudet liittyä radikaaleihin ja poikkeaviin yhteisöihin.”

Tutkimusten mukaan Suomessa on jonkin verran enemmän psykoosipotilaita kuin monessa muussa maassa, mutta psykoosilääkkeiden runsas käyttö johtuu myös vanhoista hoitoperinteistä sekä siitä, että meillä on ollut keskimääräistä enemmän sairaalapaikkoja. Perinteillä Salokangas tarkoittaa sitä, että suomalaisessa koulutuksessa on pitkään varoiteltu lievemmistä mielenterveyslääkkeistä, bentsodiatsepiineistä, niiden aiheuttaman riippuvuuden takia.

Tämä on johtanut siihen, että psykoosilääkkeitä, joihin riippuvuutta ei synny, annetaan pieninä annoksina myös muille kuin psykoosipotilaille, muun muassa dementiapotilaille, ahdistuneille ja masentuneille. Joka neljännelle vanhainkotipotilaalle aletaan antaa psykoosilääkettä ensimmäisen vuoden aikana.

Vanhoihin psykoosilääkkeisiin liittyy neurologisia sivuvaikutuksia, kuten käsien vapinaa, liikkeiden hitautta ja “emotionaalista syväjäädytystä”, joka tarkoittaa tunteiden tuntemisen heikkenemistä. Potilaat valittavat usein, että he tuntevat olevansa “lääkittyjä”, Salokangas kertoo.

Nykyisin vanhojen lääkkeiden rinnalla käytetään uuden polven psykoosilääkkeitä, joissa neurologisia haittavaikutuksia on vähemmän, mutta painon nousua ja metabolisia haittavaikutuksia enemmän.

Nuorten mielenterveys sinänsä on laajan Terveys 2000 -selvityksen mukaan Suomessa keskimääräisellä tasolla.

“Hoitopalveluja ja muuta apua on meillä tarjolla kaikille, jotka niitä tarvitsevat ja haluavat. Ongelmana vain on se, etteivät kaikki hoitoa tarvitsevat hakeudu hoitoon, eikä ongelmia havaita ajoissa lähipiirissäänkään”, Salokangas sanoo.

Psyykoosilääkkeiden käyttäjiä
Pohjoismaissa tuhatta asukasta kohden

Suomi 19
Tanska 13
Norja 10
Ruotsi 8

Masennuslääkkeiden käyttäjiä
Pohjoismaissa tuhatta asukasta kohden

Ruotsi 76
Tanska 74
Suomi 65
Norja 57

Hypnootit ja sedatiivit (keskushermostoon vaikuttavat rauhoittavat lääkkeet),
käyttäjiä Pohjoismaissa tuhatta asukasta kohden

Ruotsi 57
Suomi 53
Norja 44
Tanska 29

Rauhoittavien lääkkeiden käyttäjiä
Pohjoismaissa tuhatta asukasta kohden

Suomi 31
Tanska 25
Norja 21
Ruotsi 17
(Lähde: IMS Health)

Maailman myydyimmät
lääkkeet (2007)

1. Lipitor, kolesteroli
2. Advair, astma
3. Plavix, veritulppa
4. Nexium, mahahaava
5. Norvasc, verenpainetauti
6. Remicade, reuma
7. Enbrel, reuma
8. Zyprexa, psykoosi
9. Diovan, verenpainetauti
10. Risperdal, psykoosi
(Lähde: Articlesbase)

Suomen myydyimmät
lääkkeet (2007)

1. Zyprexa, psykoosi
2. Seretide, astma
3. Seroquel psykoosi
4. Nexium, mahahaava
5. Risperdal psykoosi
6. Zinacef, antibiootti
7. Enbrel reuma
8. Lipitor, kolesteroli
9. Humira, reuma
10. Remicade, reuma
(Lähde: Suomen Lääkedata Oy 2008)

Teksti
Jukka Ukkola

Kuva
Jukka Ritola / Lehtikuva

Keskustelu
Määrätäänkö Suomessa jo liikaa lääkkeitä? Olemmeko lääkeriippuvainen kansa?