Suomessa aiotaan luoda ruokaa ilmasta kahdella eri tavalla – voisi muuttaa Saharan ruoka-aitaksi
Aurinkoenergia voi suomalaistekniikan avulla muuttua ravinnoksi, jolla ruokitaan maapallon kasvavaa väestöä.
Suomi on nousemassa uuden sukupolven ruoantuotannon pioneeriksi, sillä käynnissä on jo kaksi erillistä hanketta, jossa tutkijat aikovat valmistaa ruokaa ilmasta sähkön ja bakteerien avulla.
Slush-yrittäjätapahtuman ja Skolar-tutkijayhteisön postdoc-tutkijoille suunnatun pitchauskilpailun finalistien joukkoon on noussut Tampereen yliopiston tutkijatohtori Igor Vassilev, jonka bioreaktori muuntaisi ilman hiilidoksidia proteiinipitoiseksi ruoaksi bakteerien avulla.
”Tämä on mielestäni hyvin tärkeää. Maailman väestö kasvaa erittäin nopeasti, ja nykytapamme tuottaa ruokaa ei turvaa sen tuotantoa tulevaisuudessa”, Vassilev kertoo Suomen Kuvalehdelle.
”Olen osoittanut aikaisemmin, että voin muuntaa hiilidoksidin etikaksi, ja seuraavaksi haluan kehittää tämän etikan proteiinipitoiseksi ruoaksi.”
Vassilevin bioreaktori käyttää hyväkseen mikrobien elektrosynteesiksi kutsuttua prosessia, jossa sähkövirta auttaa bakteereja hajottamaan hiilidioksidia. Tuotoksena syntyy etikkaa, tai tarkkaan ottaen etikkahappoa.