Tutkijoiden kestolotto

Suomen Akatemia uudisti arviointikäytäntöjään. Lopputuloksena hakemukset päätyivät väärien tieteenalojen arviointipaneeleihin. Päätöksistä ei voi valittaa.

tiede 23.05.2019 20:45
Oskari OnninEN
Yli 30 tutkijaa vaatii Suomen Akatemian hakua samankaltaiseksi kuin ennen.
Yli 30 tutkijaa vaatii Suomen Akatemian hakua samankaltaiseksi kuin ennen. © JARMO WRIGHT

Maaliskuun lopussa Oslon yliopiston kasvatuspsykologian professori ja Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Markku Niemivirta sai kuulla, että hän ei saanut Suomen Akatemialta hakemaansa rahoitusta.

Tyypillisesti ilman rahoitusta jää vuosittain noin 85 prosenttia hakemuksista. Niemivirtaa kuitenkin kummastutti se, että hänen hakemuksensa oli arvioitu gender-teemaisessa paneelissa.

Niemivirran tutkimusaihe käsitteli motivaatiota matematiikan oppimisessa. Sukupuolierot ovat olennaisessa roolissa, mutta sukupuolentutkimuksen kanssa aiheella ei ollut mitään tekemistä.

”Ihan päätön tämä ratkaisu. Tieteenalaan ei katsottu ollenkaan. Paneelissa oli viisi sukupuolentutkijaa”, Niemivirta sanoo.

”Jos mulle tulisi eteen hakemus, joka ei liity asiantuntija-alaani, kyllä mä nostaisin esiin sen, miksi tällainen on tullut. Lehtiinkin arvioidessa eksplisiittinen perustelu kieltäytymiselle on, että en ole sen alan asiantuntija. Mielestäni tämä on hyvän tieteellisen tavan vastaista toimintaa.”

Sisältö