Selvitys energiajuomista: kofeiini on pahempi haitta kuin tauriini

SK:n toimitus
Tiede 5.3.2009 16:55

Energiajuomien säännöllinenkään juominen ei ole suuri uhka terveydelle, toteaa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n selvitys. Energiajuomien kofeiinista on enemmän haittaa terveydelle kuin huolta aiheuttaneista tauriinista ja glukuronilaktonista.

Osalle ihmisiä jo kohtuullinenkin kofeiinimäärä jatkuvasti nautittuna voi aiheuttaa ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä.

Kohtuullisella määrällä tarkoitetaan puoltatoista energiajuomatölkillistä, puoltatoista kahvikupillista tai litraa kolajuomaa, kerrotaan Elintarviketurvallisuusvirastosta.

Energiajuomia ei suositella lapsille, raskaana oleville eikä kofeiiniherkille henkilöille niiden kofeiinipitoisuuden vuoksi. Kofeiini voi aiheuttaa myös fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta.

Energiajuomien pakkauksissa tuleekin olla merkintä ”Ei suositella lapsille, raskaana oleville tai kofeiiniherkille henkilöille”. Lisäksi pakkauksissa tulee olla suurin vuorokautinen käyttömäärä tarkasti ilmaistuna.

Viranomaisten mukaan vanhempien pitäisi huolehtia, etteivät lapset käytä energiajuomia liian suuria määriä.

Tauriini syytön kuolemantapauksiin

Sen sijaan aiheettomana pidetään huolta tauriinin haitoista aivoille ja glukuronolaktonin haitoista munuaisille. Näitä aineita on luonnostaan ruoassa, ja ne ovat myös ihmisen normaaleja aineenvaihduntatuotteita.

Tauriinia on runsaasti lihassa, kalassa ja äyriäisissä. Glukuronolaktonin esiastetta taas on kasvikunnan tuotteissa. Energiajuomissa niitä on kuitenkin paljon suurempina pitoisuuksina.

Uudet tiedot vahvistivat kummankin aineen suurimmaksi haitattomaksi vuorokausiannokseksi esimerkiksi 60-kiloisella henkilöllä 60 grammaa.

EFSA pohti myös kuolemaan johtaneita tapaturmia, joiden on epäilty aiheutuneen energiajuomien nauttimisesta samanaikaisesti aktiivisen liikunnan kanssa. Useimmissa tapauksissa myös alkoholia tai lääkkeitä oli käytetty samalla kertaa, joten niitä on vaikea selvittää. Tauriinin yhteydestä niihin ei kuitenkaan ole näyttöä, vaan suurempi riski oli juoman kofeiini.

Teksti Sinikka Suosalmi / STT

Keskustelu

Kuulostan ehkä vanhalta pierulta, mutta menkööt: on hirveätä katsella, kun nuoriso lipittää litrakaupalla energiajuomia. Tässä jollekin tutkijalle ideaa: mikä on nuorison yleisen levottomuuden ja energiajuomien käytön välinen suhde. Tästähän saa oikein poikkitieteellisen hankkeen, otetaan mukaan luonnontieteellinen ja yhteiskuntatieteellinen puoli. Eikun apurahahakemukset vetämään!

Ennen kuin kukaan pääsee kuittailemaan, niin kyllä joo, ainahan vanhemmat ovat pitäneet nuoria levottomina ja vähän arveluttavina. Mutta silti näillä asioilla on minun mielestäni yhteys.

Mutta miten mitata ”yleistä levottomuutta” objektiivisesti ottaen vielä huomioon persoonallisuudenpiirteet, vaihtelevat elämäntilanteet, kulttuurin vaikutuksen yms? Kiinnostava aihe kyllä mutta todella vaikea tieteellisin keinoin mitata.

Tuntuu, että nämäkin säännöt ja suositukset muuttuvat jatkuvasti. Milloin on terveellistä juoda tietty määrä kahvia, milloin se on pelkkää myrkkyä kropalle. Energiajuomista en ole koskaan perustanut ja ihmettelen nykypäivän trendiä, kun pikkulapset lipittävät tölkkikaupalla sitä litkua.