Seksiä neandertalilaisten kanssa 50000 vuotta sitten

Siperiasta löytynyt luunpala on vanhin modernin ihmisen jäänne Afrikan ja Lähi-idän ulkopuolella.
Tiede 22.10.2014 20:00
Ust'-Ishimistä löytynyt reisiluu. © Bence Viola / MPI EVA

Läntisestä Siperiasta löydetyn 45 000 vuotta vanhan miehen reisiluun dna-analyysi tarkensi ihmisen ja neandertalinihmisen välisen geenienvaihdon ajankohtaa.

Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Ust’-Ishimistä löytynyt luunpala on ajoitettu noin 45 000 vuotta vanhaksi, ja sen uskotaan olevan vanhin radiohiilimenetelmällä ajoitettu anatomisesti modernin ihmisen jäänne Afrikan ja Lähi-idän ulkopuolella.

Tuohon ajankohtaan tai pian sen jälkeen Euraasian populaatiot erkaantuivat toisistaan. Yhdet lähtivät länteen kohti Eurooppaa, toiset Euraasian itäosiin.

Tutkija Janet Kelso kollegoineen analysoi tämän yksilön genomin ja huomasi, että hänellä oli samassa määrin neandertalinihmiseltä saatua perinnöllistä ainesta kuin nykypäivän eurooppalaisilla ja aasialaiaislla. Analyysi osoitti, että hänen esi-isänsä ja -äitinsä olivat saaneet neandertalilaisia geenejä 7 00013 000 vuotta aiemmin.

Ajoitus perustui siihen, että neandertalilaista alkuperää olevat dna-jaksot pilkkoutuvat sukupolvi sukupolvelta pienemmiksi fragmenteiksi yksilön genomissa. Tutkitun yksilön neandertalilaiset dna-jaksot olivat paljon yhtenäisempiä kuin meillä nykyisillä eurooppalaisilla.

Aiemmin modernien ihmisten ja neandertalilaisten risteytymisen on arvoitu tapahtuneen 37 00086 000 vuotta sitten. Uusi tutkimus tarkensi haarukkaa välille 50 00060 000 vuotta sitten.