Sekoita itse oma koronarokote keittiössä – huuhaata vai huikea keksintö? Helpompaa kuin useimmat ruokareseptit, väittävät kehittäjät

Rokote otetaan nenäsumutteena ja sen valmistaminen on helppoa ja halpaa. Siitä olisi hyötyä etenkin kehitysmaille, tutkijat uskovat.

covid-19
Teksti
Hannu Pesonen

Yhdysvaltalainen virustutkijaryhmä RaDVac on kehittänyt nenäsuihkeena annettavan koronarokotteen, jonka se väittää kenen tahansa voivan valmistaa kotikeittiössään.

Tee se itse -koronarokote ei vaadi monimutkaista teknologiaa. Siihen tarvitaan suolaliuosta, synteettisesti tuotettuja proteiineja eli peptidejä sekä niitä sitovia kemikaaleja kuten kitosaania, jota valmistetaan katkarapujen ja muiden äyriäisten ja joidenkin hyönteisten kitiinikuoresta.

Tutkijoiden mukaan annoksen raaka-aineet maksavat alle kymmenen eurosenttiä. Kaikkia aineksia on mahdollista ostaa verkkokaupasta. Ne voidaan sekoittaa toimivaksi annokseksi alle tunnissa.

Rokote on käytännössä ihmiskehon tunnistamien koronavirusproteiinien yhdistelmä. Tutkijat yhdistävät proteiinipalaset lääke- ja viiniteollisuuden käyttämällä apuaineella kitosaanilla pienen pieniksi nanohiukkasiksi, jotka ovat samankokoisia kuin koronavirukset.

Kun nanohiukkasia sisältävä suihke tarttuu nenän limakalvoihin, tutkijat toivovat kehon immuunijärjestelmän tunnistavan ne ja alkavan tuottaa koronavirustartunnalta suojaavia vasta-aineita.