Kaksi naarasta jäljellä

Tutkijat pohtivat sarvikuonolajin pelastamista geenitekniikalla.

tiede 01.06.2018 06:00
Lassi Lapintie
Monia sarvikuonolajeja uhkaa salametsästys. Sarven uskotaan parantavan, vaikka tieteellistä näyttöä ei ole. © GIOIA FORSTER / MV-PHOTOS

Maaliskuussa Keniassa surtiin 45-vuotiaan Sudanin, lajinsa viimeisen urospuolisen zairenleveähuulisarvikuonon kuolemaa. Laji on matkalla kohti sukupuuttoa, sillä jäljellä on vain kaksi vankeudessa elävää naarasta.

Tutkijat eivät kuitenkaan ole luovuttaneet. Lajin pelastamiseksi on pohdittu kloonausta ja muita geenitekniikan uusimpia menetelmiä.

Tutkijoiden mukaan käynnissä oleva kuudes sukupuuttoaalto uhkaa hävittää jopa 22 prosenttia nisäkäslajeista. Viidestä sarvikuonolajista kolme on äärimmäisen uhanalaisia: jaavansarvikuono, sumatransarvikuono ja pensassarvikuono.

Ainoa elinvoimainen sarvikuonolaji on zairenleveähuulisarvikuonolle läheistä sukua oleva etelänleveähuulisarvikuono. Molemmat ovat isosarvikuonon alalajeja. Lajit erosivat evoluutiossa toisistaan alle 80 000 vuotta sitten.

Genome Research -tiedejulkaisussa 24. toukokuuta ilmestyneessä tutkimuksessa tarkasteltiin mahdollisuutta, jossa sukulaislajin naaraita voitaisiin käyttää sijaisemoina kloonatuille zairenleveähuulisarvikuonoille.

Sisältö