Haaskattua ravintoa

Huomattava osa ruoasta menee hukkaan niin vauraissa kuin köyhissä maissakin.

tiede 19.03.2021 06:00
LAssi Lapintie
Ruokahävikin vähentäminen auttaisi ilmastokriisin selättämisessä. © Georges Gobet/AFP/LK

Maailmassa moni ihminen näkee nälkää ja samaan aikaan valtava määrä ruokaa heitetään pois. Ruokahävikkiä syntyy tuotannossa ja kuljetuksessa, mutta myös merkittävä osa kauppojen hyllylle tuodusta ruoasta päätyy roskiin.

YK:n raportin mukaan maailman ruoasta meni hukkaan kuluttajatasolla vuonna 2019 noin 17 prosenttia, eli 931 miljoonaa tonnia kaikista kotitalouksille ja ravintoloille myytävistä elintarvikkeista.

Määrä vastaa noin 23 miljoonaa rekkalastillista. Rekkojen muodostama jono kiertäisi maailman seitsemän kertaa.

”Jos haluamme vakavissaan kohdata ilmastonmuutoksen, biodiversiteetin kadon ja jäteongelmat, on yritysten, hallitusten ja kansalaisten tehtävä osansa vähentääkseen ruokahävikkiä”, kommentoi YK:n tiedotteessa ympäristöohjelman UNEP:in johtaja Inger Andersen.

Ruokahävikki yhdistetään vauraisiin teollisuusmaihin, mutta YK:n selvityksen mukaan se on ongelma myös kehittyvissä maissa. Tulokset käyvät ilmi ruokahävikki-indeksin raportista, joka tutki asiaa 54 maassa.

Sisältö