Rotusyrjintä leviää kuin rutto, jos olosuhteet ovat otolliset – pätee myös lapsiin, väittää tutkimus

Slovakialaisessa koulussa toteuttu koe osoitti ryhmäpaineen merkityksen: vihamielisyys tuotti lisää vihamielisyyttä.
Tiede 14.5.2018 07:33
Srebrenican joukkomurhan muistomerkki Bosniassa. Kuvituskuva.
Srebrenican joukkomurhan muistomerkki Bosniassa. Kuvituskuva. © AMEL EMRIC / AP / LEHTIKUVA

Rasismin ja syrjinnän tutkijat ovat pitkään pohtineet sitä, kuinka nopeasti etnisten vähemmistöjen vastaiset asenteet voivat levitä valtaväestössä.

Ilmiöstä löytyy runsaasti esimerkkejä historiasta. Jugoslavian hajoamissodissa ja Ruandan kansanmurhassa pitkään toistensa kanssa eläneiden etnisten ryhmien välit kiihtyivät nopeasti väkivaltaisuuksiksi ja kansanmurhiksi.

Ilmiötä on hankala tutkia, sillä suurten ihmisjoukkojen monimutkaista käyttäytymistä on vaikea testata. Slovakialais-tšekkiläinen kokeellisen psykologian tutkijaryhmä päätti kuitenkin yrittää.

Saksalaisen Max Planck -instituutin hankkeessa tutkijat testasivat sosiaalisen tilanteen vaikutusta romanien vastaiseen syrjintään koululaisten parissa.

Asiaa testattiin peliteoreettisella leikillä.

Leikissä kaksi pelaajaa saa kumpikin kaksi euroa rahaa. Sen jälkeen heille esitetään valintatilanne: Jos antaa omasta rahastaan pois 20 senttiä, pelin toinen osapuoli saakin kahden euron sijasta vain euron. Toinen vaihtoehto on olla tekemättä mitään, jolloin molemmat osallistujat saavat kaksi euroa.