Kiinnostava havainto geeneistä: Pussiahma kehittyy immuuniksi tarttuvalle syövälle

Tasmanialaista pussipirua odottaa valoisampi tulevaisuus, jos se onnistuu kehittämään vastustuskyvyn eläinpopulaatiota niittävälle syövälle.
Tiede 30.8.2016 18:00

Pussiahma esiintyy luonnonvaraisena vain Australian Tasmaniassa. © 123RF

Australian Tasmaniassa elävä pussiahma, joka tunnetaan myös nimillä pussipiru, Tasmanian paholainen ja Tasmanian tuholainen, on toista kertaa uhanalainen. Siitä maksettiin 1800-luvulla tapporahaa, koska se teki tuhojaan kanaloissa. Rauhoituksen jälkeen kanta alkoi elpyä, mutta kaksi vuosikymmentä sitten pussiahma kohtasi uuden vihollisen: tarttuvan syövän.

Pussiahmat tappelevat rajusti ravinnosta ja asemastaan sosiaalisessa hierarkiassa, ja samalla ne purevat toisiaan kasvoihin. Kasvaimet leviävät tehokkaasti puremien välityksellä. Syöpäsolut siirtyvät siis suoraan eläimestä toiseen. Syövälle altistavavat tartuntataudit, kuten ihmisellä kohdunkaulan syövälle altistava papilloomavirus, eivät ole mitenkään harvinaisia. Tarttuva syöpä sen sijaan on biologiassa vielä melko tuntematon ilmiö. Tarttuvia syöpiä tunnetaan eläinmaailmasta kaikiaan vain kolme.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu