Puoli kuuta pääskysestä

Tiede 23.5.2007 04:28

kurkiaura
Muuttolinnut saapuvat ilmastonmuutoksen houkuttelemina etuajassa. Hätähousut vaarantavat lajinsa olemassaolon.

Teksti Jukka Ukkola
(SK 20/2007)

Tiedemiehet ovat huolissaan siitä, miten muuttolinnut selviävät ilmastonmuutoksesta. Bonnissa Saksassa viime viikonvaihteessa pidetyssä kokouksessa YK:n muuttolintutyöryhmä ilmoitti, että sen listoilla olevista 235 muuttolintulajista 84:ää prosenttia uhkaavat ilmastonmuutoksen aiheuttamat vaikeudet.

Ongelmia saattaa tulla muuttomatkojen kaikissa vaiheissa. Jos aavikoituminen etenee, lintujen levähdys- ja ruokailupaikat vähenevät ja lentomatkat ilman ravintoa pitenevät. Nykyisin suuriltakin linnuilta kulunee ainakin pari päivää Saharan ylittämiseen, ja välillä ne joutuvat viettämään ”siestaa” kuuman päivän ajan keskellä hiekka-aavikkoa.
Merenpinnan pienikin nousu taas saattaa tuhota kosteikkoja, joissa muuttolinnut käyvät levähtämässä ja tankkaamassa. Mahdollinen myrskyjen lisääntyminenkään ei helpota muuttomatkoja.

Perillä ei ole paljon helpompaa.

Jos muuttolinnut saapuvat pesimäpaikoilleen lämpimän houkuttelemina liian varhain, saattaa tulla takatalvi, eikä poikasten kuoriutuessa niille olekaan saatavissa hyönteisiä, planktonia tai pikkukaloja. Ikiroudan ja tundran alueella sulaminen ja kasvuston muutos voi muuttaa ympäristön kelvottomaksi siellä pesiville lajeille. Etelästä saattaa muuttaa uusia lajeja kilpailemaan pesimäpaikoista ja ravinnosta.

”Linnut, jotka ovat sopeutuneet ympäristöönsä vuosituhansien aikana, joutuvat nyt sopeutumaan uudelleen hyvin nopeasti ilmaston lämpenemisen takia. Lajeja menetetään, emme vain tiedä, kuinka paljon”, sanoi työryhmän puheenjohtaja Robert Hepworth.

Kuva Wikipedia Commons

Aiheesta lisää
Wikipedia: Muuttolintu
BirdLife Suomi