Syöpää syömällä

Laajassa tutkimuksessa ruokavalio vaikutti liittyvän suoliston, vatsan ja kurkun syöpiin.

tiede
Teksti
Lassi Lapintie
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ruokavalion yhteyttä syöpäriskiin on tutkittu runsaasti, ja syöpään sairastumisen todennäköisyyden on todettu kasvavan muun muassa alkoholista ja punaisesta lihasta.

Uudessa brittitutkimuksessa asiaa tarkasteltiin laajemmin. Tutkijat suuntasivat katseensa yli 470 000 eurooppalaisen aikuisen tietokantaan, jonka koehenkilöitä seurattiin keskimäärin 15 vuoden ajan 1992–2014.

Koehenkilöistä syöpä diagnosoitiin lähes 50 000:lla. Yleisimmät havaitut syövät olivat rintojen, eturauhasen ja suoliston syöpiä.

Koehenkilöt olivat kertoneet ruokavaliostaan kyselyssä, jonka pohjalta tutkijat jaottelivat heidät viiteen ryhmään terveellisyyden mukaan. Jaottelussa käytettiin brittiläistä ravintoarvoihin perustuvaa luokittelua.