Syöpää syömällä

Laajassa tutkimuksessa ruokavalio vaikutti liittyvän suoliston, vatsan ja kurkun syöpiin.

tiede 21.09.2018 06:00
Lassi Lapintie

Epäterveellinen ruokavalio voi lisätä syöpäriskiä. © MARKKU ULANDER / LK

Ruokavalion yhteyttä syöpäriskiin on tutkittu runsaasti, ja syöpään sairastumisen todennäköisyyden on todettu kasvavan muun muassa alkoholista ja punaisesta lihasta.

Uudessa brittitutkimuksessa asiaa tarkasteltiin laajemmin. Tutkijat suuntasivat katseensa yli 470 000 eurooppalaisen aikuisen tietokantaan, jonka koehenkilöitä seurattiin keskimäärin 15 vuoden ajan 1992–2014.

Koehenkilöistä syöpä diagnosoitiin lähes 50 000:lla. Yleisimmät havaitut syövät olivat rintojen, eturauhasen ja suoliston syöpiä.

Koehenkilöt olivat kertoneet ruokavaliostaan kyselyssä, jonka pohjalta tutkijat jaottelivat heidät viiteen ryhmään terveellisyyden mukaan. Jaottelussa käytettiin brittiläistä ravintoarvoihin perustuvaa luokittelua.

Epäterveellisintä ruokaa syöneiden joukossa syöpätapauksia havaittiin 81,4 kappaletta jokaista 10 000 ihmistä kohden vuodessa. Terveellisintä ruokaa syöneen viidenneksen keskuudessa vastaavaksi luvuksi saatiin 69,5.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sisältö