Pulmia riittää yhä, mutta robottibussi kuljettaa suomalaisia jo parin vuoden päästä – ”Talvisäät ovat haaste”

Nokia testaa pian robottibussien etähallintaa. VTT:n robottiautot osaavat jo keskustella keskenään ja ajoympäristön kanssa.
Tiede 6.6.2017 07:28
Metropolia-ammattikorkeakoulu esitteli automaattisten piensähköbussien testausta kaupunkiliikenteessä Helsingissä 8. elokuuta 2016.
Metropolia-ammattikorkeakoulu esitteli automaattisten piensähköbussien testausta kaupunkiliikenteessä Helsingissä 8. elokuuta 2016. © RENE STACHON / Lehtikuva

Kuskittomien ajoneuvojen kehityksessä Suomi kiitää teknologisessa eturintamassa. Olot ovat myös muutenkin otolliset, sillä lainsäädäntö mahdollistaa sen, että ajoneuvon sisällä ei ole kuljettajaa.

Älykkäiden ajoneuvojen käyttöönoton vauhdittamiseksi Suomessa on käynnissä vuoden 2018 loppuun asti Robusta-hanke. Siinä ovat mukana Nokia, Metropolia-ammattikorkeakoulu, Demos Helsinki, Infotripla, Flou, Fleetonomy ja Nodeon.

Keskeinen idea on tutkia todellisissa liikenneoloissa tekniikoita, joiden avulla ihmistä ei tarvita bussin sisällä, vaan hän voi olla vastuussa useammasta linja-autosta etäohjauksella valvontahuoneesta.