Planeetan antimet käytettiin loppuun jo seitsemässä kuukaudessa – ”Talousjärjestelmämme on pyramidihuijaus”

Kaikkein tehokkain keinon säästää planeettaa olisi hankkia vähemmän lapsia.
Tiede 27.7.2018 21:30
ISS-avaruusasemalta otettu valokuva Kreikan saaristomerestä.
ISS-avaruusasemalta otettu valokuva Kreikan saaristomerestä. © Nasa

Elokuun 1. on kansainvälinen ekovelkapäivä, jota ei ole tarkoitettu juhlapäiväksi. Päivämäärä nimittäin on piste, jonka jälkeen ihmiskunta on kuluttanut luonnonvarat, joita planeetta kykenee vuoden aikana uusimaan.

Elokuusta lähtien ihmiskunta elää siis ”velaksi” ympäristön suhteen. Merkkipäivä on aikaistunut edellisvuodesta kahdella vuorokaudella.

Ekovelkapäivän laskelmointi perustuu yleishyödyllisen Global Footprint Network -yhdistyksen keräämään dataan. Sen perusteella ihmiskunta kuluttaa tällä hetkellä luonnonvaroja 1,7 maapallon edestä.

Arviossa otetaan huomioon useat eri luonnonresurssit, joita ihmiskunta käyttää hyväkseen. Siihen vaikuttavat muun muassa ruokatuotanto, metsätalous, fossiilisten polttoaineiden kulutus ja rakentaminen.

Luonnonvarojen ylikulutus näkyy maailmalla esimerkiksi sademetsien kutistumisena, kalakantojen romahduksina, luonnon monimuotoisuuden kuihtumisena ja makean veden puutteena tietyillä alueilla.

Luonnonvarojen liikakäyttö näkyy myös ilmastonmuutoksena ja sen aiheuttamina äärimmäisinä sääilmiöinä ja niiden seurauksina, kuten parhaillaan Ruotsissa, Kreikassa ja Yhdysvalloissa raivoavina maastopaloina.

 

”Ekovelkapäivä ei ehkä näytä eroavan muista päivistä – jääkaapissasi on edelleen sama määrä ruokaa”, sanoo tiedotteessa GFN-järjestön toimitusjohtaja Mathis Wackernagel.

”Mutta läntisissä Yhdysvalloissa tulipalot raivoavat ja Etelä-Afrikan Kapkaupungissa vedenkulutusta on täytynyt laskea puoleen sitten vuoden 2015. Nämä ovat seurauksia ainoan planeettamme ekologisen budjetin ylittämisestä.”

”Talousjärjestelmämme on valtava pyramidihuijaus planeettamme kustannuksella. Kaivamme itseämme syvemmälle ekologiseen velkamonttuun”, Wackernagel sanoo.

”On aika lopettaa tämä huijaus ja valjastaa luovuutemme sekä kekseliäisyytemme luomaan tulevaisuutta ilman fossiilisia polttoaineista ja planeetanlaajuista tuhoa.”

 

Ihmiskunnan luonnonvarojen kulutuksen katsotaan ylittäneen planeetan kapasiteetin jo 1970-luvulla. Tuolloin ekovelkapäivää vietettiin joulukuussa.

Vuoteen 2000 mennessä päivämäärä oli lipsunut jo lokakuun puolelle, ja syyskuu saavutettiin 2006. Luonnonvarojen kulutuksen kasvu on sen jälkeen hieman hidastunut, mutta suunta on edelleen ylöspäin.

Elokuun 1. on toistaiseksi varhaisin vietetty ekovelkapäivä, mutta päivämäärän odotetaan aikaistuvan taas seuraavina vuosina.

Järjestön ehdottamia keinoja päivämäärän työntämiseksi myöhemmäksi ovat yksityisautoilun vähentäminen, hiilijalanjäljen pienentäminen ja hukkaan menevän ruokajätteen määrän leikkaaminen.

Kaikkein tehokkain keinon säästää planeettaa olisi hankkia vähemmän lapsia, järjestö kertoo. Jos puolet planeetan perheistä hankkisi yhden lapsen vähemmän, päivämäärä siirtyisi kuukautta myöhemmäksi.