Yksinäisyys käy terveydelle

Yksin elävien miesten tulehdusarvot ovat korkeampia kuin vakaissa parisuhteissa olevilla miehillä.

Tiede 13.01.2022 18:00
Lassi Lapintie
Tutkimus tarkasteli peräkkäisten erojen vaikutusta terveyteen. © Trond H. Trosdahl/LK

Hyvällä pohjalla oleva parisuhde tuo vakautta tunne-elämään, ja tuoreen tutkimuksen mukaan sillä on yhteyksiä myös miesten yleiseen terveyteen.

Suuri väestötason tutkimus viittaa siihen, että sekä useita vuosia jatkunut yksineläminen että useat peräkkäiset erot liittyvät keski-ikäisten miesten kohonneisiin tulehdusarvoihin.

Tulehdusarvojen kohoaminen miehillä oli lievää, mutta merkittävää.

”Havaitut tulehduksen tasot olivat matalia, mutta merkittäviä ja kliinisesti relevantteja, ja todennäköisesti ne ovat yksi riskitekijä kuolleisuudelle”, tutkijat kirjoittavat tiedotteessa.

Eniten parisuhde-eroja kokeneilla miehillä tulehduksen merkit olivat 17 prosenttia korkeampia kuin vertailuryhmässä. Seitsemän vuotta tai pidempään yksin eläneillä kasvua oli 12 prosenttia.

Yksittäiset avioerot ja niistä seuraavat pidemmät yksinelämisen jaksot on jo aiemmissa tutkimuksissa liitetty heikompaan terveyteen, immuunivasteen heikkenemiseen ja kohonneeseen kuoleman riskiin. Tuoreessa tutkimuksessa näkökulmaa laajennettiin useampien parisuhteiden peräkkäiseen päättymiseen mahdollisena riskitekijänä.

Sisältö