Pasi Hurri: Energiayhtiöt eivät ole kiinnostuneita energiansäästöstä

Tiede 22.9.2008 10:20

”Energiayhtiöt puhuvat säästöistä, mutta tavoittelevat mahdollisimman suurta kulutusta”, sanoo toimitusjohtaja Pasi Hurri. Hänen mukaansa energiankulutus vähenisi 25 prosenttia, jos sähköyhtiöt kertoisivat, mistä lasku koostuu.Fortum ja Lilius 310108

Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius kertoi energiayhtiö Fortumin hyvästä tuloksesta lehdistötilaisuudessa Espoossa torstaina 31. tammikuuta 2008.

Energiayhtiöiden on kerrottava tarkemmin sähkön kulutuksesta, vaatii BaseN-yhtiön toimitusjohtaja Pasi Hurri. Haastattelu on julkaistu Suomen Kuvalehdessä 38/2008 (ilm. 19.9.2008).Pasi Hurri

EU on sitoutunut vähentämään kasvihuonepäästöjä 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Se edellyttää, että energiankäyttöä tehostetaan huomattavasti. Suhtautuvatko suomalaiset energiayhtiöt asiaan riittävän vakavasti, mittausjärjestelmiä kehittävän BaseN-yhtiön toimitusjohtaja Pasi Hurri?
”Energiayhtiöt puhuvat säästöistä, mutta tavoittelevat mahdollisimman suurta kulutusta. Se on tietysti ymmärrettävää. Osakeyhtiöiden tehtävänä on voiton maksimointi.”

Kuinka energiayhtiöt voisivat auttaa kuluttajia säästämään energiaa?
”Niiden pitäisi antaa tarkat tiedot sähkölaskun koostumuksesta. Tavallisesti lasku tulee kerran kahdessa kuukaudessa, ja kuluttajat näkevät vain kokonaissumman euroissa. Se ei ohjaa kulutustottumuksia tehokkaasti.”

Kuinka kulutusta voitaisiin mitata tarkemmin?
”Nykytekniikalla voidaan osoittaa alle minuutin tarkkuudella, kuinka paljon energiaa kuluu. Kuluttaja voisi seurata tilannetta reaaliaikaisesti, jos yhtiöt suostuisivat jakamaan tätä tietoa. Järjestelmä voisi toimia energiayhtiön nettisivuilla samaan tapaan kuin nettipankki pankkien sivuilla.”

Uskotko, että kuluttajat ryhtyisivät säästämään energiaa, jos he saisivat tarkkoja tietoja?
”Kyllä. Moni ei tiedä, että parvekelämmitin saattaa maksaa kymmenen euroa päivässä, jos se jätetään päälle. On yhtä helppo osoittaa, kuinka paljon sähkösaunan tai pihavalojen käyttö maksaa. Energiayhtiöiden laskutustapaa voisi verrata supermarkettiin, joka lähettäisi asiakkailleen laskun kerran kahdessa kuukaudessa kertomatta tuotteiden hintoja.”

Kuinka paljon kotitalous säästäisi, jos tällainen järjestelmä luotaisiin?
”Meillä on meneillään kokeilu, johon kuuluu kymmenkunta kotitaloutta. Sähkönkulutus on vähentynyt näissä talouksissa keskimäärin 20 prosenttia.”

Missä kaikessa on ollut tuhlausta ja tehottomuutta?
”Tärkeintä on pitää lämmitysjärjestelmä kunnossa. Rikkinäiset termostaatit syövät energiaa. Suihkutilojen lattialämmitys jää monilta päälle koko päiväksi. Sen sijaan kännykkälaturi kuluttaa hyvin vähän. Leivänpaahdin syö kaksi tuhatta kertaa enemmän energiaa kuin kännykkälaturin pitäminen seinässä.”

Kotitaloudet kuluttavat vain kolmasosan energiasta. Kuinka teollisuus saadaan mukaan järjestelmään?
”Teollisuus seuraa jo nyt sähkönkulutustaan tarkemmin kuin kuluttajat. Sillä on yleensä omat järjestelmät, koska energiayhtiöt eivät tarjoa tällaista palvelua.”

Yhtiösi BaseN Oy tuottaa mittausjärjestelmiä, joten puhut tavallaan omassa asiassasi. Onko kysymyksessä markkinointi-isku?
”Me teemme monenlaisia mittauksia eri teollisuudenaloille eri puolilla maailmaa. Ihmettelemme, miksi sähkönkulutusta ei mitata, vaikka energia on usein kalliimpaa kuin esimerkiksi tietoliikenne. Me haluamme herättää keskustelua riippumatta siitä, kenen teknologiaa mittauksissa käytetään.”

Kuinka energiayhtiöt saataisiin innostumaan kulutuksen mittaamisesta?
”Energiayhtiöt voisivat kehitellä uusia hinnoittelumalleja samaan tapaan kuin matkapuhelinoperaattorit, jos ne olisivat innovatiivisia. Valitettavasti ne ovat aika jämähtäneitä. Ne eivät ryhdy mihinkään ilman energiamarkkinaviraston määräystä.”

Kuinka paljon sähköä säästyisi, jos kaikki kotitaloudet ja yritykset saisivat tarkan tiedon kulutuksestaan?
”Noin 25 prosenttia. Silloin ei tarvitsisi rakentaa uutta ydinvoimalaa eikä olla riippuvainen Venäjästä.”

Teksti
Teppo Tiilikainen

Kuva
Markku Ulander / Lehtikuva
Petri Kaipiainen

Keskustelu
Mitä olet tehnyt ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi?

Lisää aiheesta
YK:n asiantuntija: Lihansyönti kiihdyttää ilmastonmuutosta (SK netti 7.9.2008)
Kupillinen kahvia kuluttaa 140 litraa vettä: millainen vesijalanjälki syntyy sinun | aamiaisestasi? (SK netti 21.8.2008)
Muuttuva ilmasto -sarja (SK:ssa julkaistut jutut)
Ilmastonmuutos – yhteinen asiamme (SK netti 30.8.2007)
Hyvästi jää (SK netti 1.11.2007)
Hiilidioksidipäästöt kasvavat ennätysvauhtia (SK netti 1.11.2007)
Nobelin rauhanpalkinto Al Gorelle – lue Goren haastattelu (SK 35/2006)
Halpatarjous ilmastonmuutokseen (SK netti 10.5.2007)