Kirkkoherran keksintö

Englantilainen pappismies päätteli, että on olemassa pimeitä tähtiä. Sellaisen kuvaamiseen tarvittiin liki 250 vuotta ja maapallon kokoinen teleskooppi.

avaruus
Teksti
Markus Hotakainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Thornhillin kirkkoherra John Michell oli nerokas luonnonfilosofi, mutta ei hänkään olisi keväällä 1783 voinut kuvitella, millaisia otsikoita 236 vuotta myöhemmin kirjoitettaisiin: ”Ensimmäinen kuva mustasta aukosta”.

Ihme ei niinkään ollut se, että kuvaamisessa onnistuttiin vasta vuonna 2019, vaan se, että kuvaamisessa ylipäätään onnistuttiin. Michell oli huolella tekemiensä laskelmien perusteella päätynyt ajatukseen, että avaruudessa täytyy olla ”pimeitä tähtiä”, jotka eivät säteile lainkaan.

Saavutus oli melkoinen, sillä tavallisistakaan tähdistä ei vielä 1700-luvun lopulla tiedetty juuri mitään. Ne olivat vain öisellä taivaalla kimmeltäviä pieniä valopisteitä. Kukaan ei osannut sanoa, olivatko ne kirkkaita ja kaukana vai ehkä himmeitä ja lähellä. Tai olivatko kaikki tähdet kenties yhtä valovoimaisia, mutta hyvin erilaisilla, tyystin tuntemattomilla etäisyyksillä Maasta.

Muutaman kummajaisen oli havaittu vaihtelevan kirkkaudeltaan, mutta tähtien tai edes Auringon lähettämän säteilyn synnystä ei vielä oltu kehitetty minkäänlaisia teorioita.