Oma influenssarokote yhä mahdollinen

lintuinfluenssa
Teksti
Pekka Anttila
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomalaisen tuotannon käynnistämiseen menisi arviolta viisi vuotta.

Rokoteruisku

Kuva Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva


Keskustelu kotimaisen rokotetuotannon käynnistämisestä virisi kolme vuotta sitten lintuinfluenssan yhteydessä. Nyt ajatus on herännyt uudelleen henkiin sikainfluenssan levitessä maailmalla.

FIT Biotechin toimitusjohtajan Kalevi Reijosen mukaan Suomessa voitaisiin käynnistää influenssarokotteiden tuotekehitys noin kahdella miljoonalla eurolla. Yhtiö on erikoistunut uuteen teknologiaan pohjautuvien DNA-rokotteiden kehittämiseen.

“Parissa vuodessa rokotteen toimivuus saataisiin varmennettua ihmiskokeilla. Tuotannon käynnistämiseen menisi noin viisi vuotta. Kokonaisuudessaan kyse olisi muutaman kymmenen miljoonan euron investoinnista, kun mukaan lasketaan tuotantolaitoksen rakentaminen”, Reijonen sanoo.

Hän uskoo, että DNA-teknologia mullistaa rokotetuotantoa siten, että jatkossa ei enää tarvita massiivisia investointeja tuotantolaitoksiin. Tuotekehityksen aloittamista jarruttaa puute kotimaisesta riskirahasta.

“Suomessa ei ole bisnesenkeleitä, jotka olisivat tehneet rahaa bioalalla tai edes lääkealalla. Yksityiset pääomasijoittajat laittavat rahansa mieluummin kohteisiin, joista on mahdollista irtautua nopeammin. Markkinoita voisi kuitenkin löytyä muista Pohjoismaista sekä Venäjältä, jossa ei ole merkittävää omaa rokotetuotantoa.”

Lintuinfluenssan leviämisen aikoihin FIT Biotech tunnusteli mahdollisuuksia saada alan suuria yrityksiä mukaan yhteistyöhön rokotekehityksessä. Reijosen mukaan yhtiöt kuitenkin päätyivät investoimaan olemassaoleviin tuotantolaitoksiin.

Hänen mukaansa uusien teknologioiden tutkimista ja käyttöönottoa puoltaa se, että pandemiatilanteessa rokotetta pitäisi saada mahdollisimman pian. Nyt Suomi ei ole ensimmäisten maiden joukossa, jotka rokotetta saavat.

“Uudella DNA-teknologialla on mahdollista kehittää niin sanottu universaalirokote ja valmistaa se puolivalmisteeksi etukäteen. Varsinaiset rokoteannokset voitaisiin tehdä, kun pandemiakriisi iskee. Nykyisellä teknologialla rokotetta ei voida valmistaa etukäteen”, Reijonen kertoo.