Frederik de Witin laatima koko taivaan kartta vuodelta 1670. Taivaanpallo kuvattiin ikään kuin ulkopuolelta nähtynä, joten tähdistöt ovat kartassa peilikuvina.

Eläintarha taivaalla

Öisellä tähtitaivaalla voi nähdä Joutsenen, Ilveksen, Ison karhun – ja jokaiselle tutun kalaverkon.

Frederik de Witin laatima koko taivaan kartta vuodelta 1670. Taivaanpallo kuvattiin ikään kuin ulkopuolelta nähtynä, joten tähdistöt ovat kartassa peilikuvina. © frederik de wit
Tiede 22.11.2019 06:00
Teksti Markus Hotakainen

Päivän lyhetessä tähtiä voi katsella yö yöltä kauemmin. Pisimmän pimeän aikaan tähdistöt, jotka alkuillasta painuvat läntisen horisontin taa, ehtivät kivuta idästä takaisin taivaalle ennen auringonnousua.

Alkusyksyn pimenevistä illoista lähtien taivasta hallinneet tähdistöt ovat vaihtumassa talven kirkastähtisiin kuvioihin.

Öisen taivaankannen poikki vaeltaa niin muinaisten tarujen hahmoja, menneiden kulttuurien jumalia kuin eläinkuntaakin. Taivaan eläintarha on laaja, sillä kaikista 88 tähdistöstä lähes puolet on eläimiä.

Pohjoisella taivaalla on suomalaisillekin tuttuja otuksia, kuten härkä, ilves ja karhu. Ne ovat suurelta osin perua antiikin Kreikasta, mutta joukossa on jopa muinaisten sumerilaisten tuhansia vuosia sitten nimeämiä hahmoja.

 

Sisältö