Nasan tutkija: Jupiterin vaikutus Maan elinkelpoisuuteen virheellinen

Saturnuksella on saattanut olla suurempi rooli aurinkokunnan alkuaikoina.
Tiede 11.2.2016 15:30
Jupiter on jättimäinen kaasuplaneetta. © AP / LK

Maapallo ei olisi elinkelpoinen, ellei Jupiter valtavalla massallaan ja painovoimallaan siivoaisi komeettoja ulos aurinkokunnasta. Tämän teorian esitti planeettatutkija George Wetherill vuonna 1994. Muuten maapallo olisi jatkuvan komeettapommituksen kohteena, eikä ainakaan älyllistä elämää olisi ehtinyt planeetallemme syntyä.

Tämä ajatus on ohjannut astrobiologien ajattelua myös tutkittaessa muiden aurinkokuntien planeettajärjestelmiä. On uskottu, että elämän syntyminen otollisella etäisyydellä tähdestään sijaitsevalla planeetalla edellyttäisi kauempana tähteä kiertävän kaasujättiläisen suojaa.

Viime vuosina Jupiterin suojaava rooli on kuitenkin kyseenalaistettu. Astrobiology-lehdessä julkaistu uusi simulaatiotutkimus viittaa mahdollisuuteen että Jupiterin rooli on ehkä ollut päinvastainen kuin on luultu. Tuo kaasujättiläinen onkin saattanut painovoimallaan ohjata elämän synnylle tarpeellisia alkuaineita aurinkokunnan ulkoreunoilta Maahan. Myös Saturnuksella on saattanut olla suurempi rooli aurinkokunnan alkuaikoina kuin on aiemmin ymmärretty.