Hyötybakteerit hädässä

Muutkin lääkkeet kuin antibiootit saattavat vaurioittaa vatsan bakteerikantaa.

Tiede 23.03.2018 06:00
Lassi Lapintie

Arkilääkkeistä voi olla haittaa vatsan hyödylliselle bakteerikannalle. © PIHLA LEHMUSJOKI / LK

Antibioottien liikakäyttö aiheuttaa hallaa ihmiskehon hyödyllisille bakteereille. Tuoreen tutkimuksen mukaan ongelmia voivat tuoda myös muut lääkkeet.

Vatsan ja ruoansulatuselimistön bakteerikannalla on havaittu olevan yhteys ihmisen terveyteen.

Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa testattiin yli tuhannen markkinoilla olevan lääkkeen vaikutusta ihmisen vatsan 40 yleisimpään bakteerilajiin. Tutkijat havaitsivat, että testatuista ei-antibioottisista lääkkeistä noin neljäsosa haittasi vähintään yhden bakteerilajin kasvua.

Tulokset viittaavat siihen, että moni arkinen lääke voi aiheuttaa samoja haitallisia sivuvaikutuksia elimistössä kuin antibiootti.

 

Ongelma ei liittynyt pelkästään tulehduskipulääkkeisiin, vaan havaitut haitat koskivat kaikkia lääketyyppejä. Ilmiön syitä ei vielä ymmärretä.

”Emme vielä tiedä, miten nämä lääkkeet oikein vaikuttavat mikrobeihin ja miten nämä vaikutukset näkyvät ihmisen terveydessä”, sanoo tutkija Kiran Patil Nature-lehdessä.

”Meidän täytyy tutkia tarkkaan näitä vuorovaikutussuhteita. Saadut tiedot voivat dramaattisesti parantaa ymmärrystämme käytössä olevien lääkkeiden tehokkuudesta.”

Tutkimus vihjaa mahdollisuudesta, että myös ei-antibioottiset lääkkeet saattavat osaltaan kiihdyttää antibiootille vastustuskykyisten superbakteerien kehitystä.

Tutkija Nassos Typas pitää ajatusta pelottavana.

”Me otamme monia ei-antibioottisia lääkkeitä elämämme aikana, usein hyvin pitkillä ajanjaksoilla.”

Typasin mukaan asialla on myös valoisa puolensa. Haitallisten bakteerien reaktiot ei-antibioottisiin lääkkeisiin saattavat tehdä niistä haavoittuvaisempia tietyille antibiooteille.

Tutkimuksen toteuttivat tutkijat kansainvälisestä Euroopan molekyylibiologian laboratoriosta (EMBL).

 

Oikaisu

Juttu on julkaistu 23.3.2018 klo 6.00 ja sitä on muokattu 26.3. klo 9.58: Poistettu virheellinen muotoilu ”Naturen haastatteleman Typasin mukaan”. Nature ei ole haastatellut Typasia vaan julkaissut tutkimusartikkelin.

Sisältö