Mumbaista Pudasjärvelle

Tiede 16.2.2007 09:45

Joku maapallon 6,5 miljardista asukkaasta saa ensi vuonna kyseenalaisen kunnian päästä ensimmäiseksi enemmistökaupunkilaiseksi. Silloin ihmisistä yli puolet asuu kaupungeissa, kertoo Worldwatch-instituutin torstaina suomeksi ilmestynyt raportti Maailman tila 2007: Urbaani tulevaisuutemme.

Teksti Jukka Ukkola

Joka vuosi muuttaa maalta kaupunkeihin Ranskan asukasluvun verran ihmisiä, 60 miljoonaa. Eräiden aiempien arvioiden mukaan kaupunkilaisilla on ollut enemmistö jo aiemmin. Suomessa on kaupungeissa asunut enemmän ihmisiä kuin maalaiskunnissa jo 1970-luvulta lähtien – tosin osittain siitä syystä, että meillä voi kaupunkilaisen tittelistä nauttia varsin maaseutumaisessa ympäristössä – Saarijärven Paavokin on nykyisin kaupunkilainen, samoin kaikki kuusamolaiset, pudasjärveläiset, kuhmolaiset, viitasaarelaiset jne.

Kyseenalaista maailman kaupunkilaisuudessa on se, että kaikkiin paikkoihin ei mahdu niin paljon väkeä kuin sinne pyrkii. Worldwatch varoittaakin ennen muuta slummiutumisesta. Maailman ehkä tiheimmin asutussa kaupungissa Mumbaissa asuu jo nyt 27 220 ihmistä neliökilometrillä. Jokaiselle on tilaa keskimäärin suomalaisen yksiön verran, 36 neliömetriä – ja tuostakin tilasta osa on kadulla. Mumbain kaupungistuminen on siis aika lailla erilaista kuin esimerkiksi Pudasjärven cityssä, jossa jokaiselle asukkaalle on tilaa lähes 17 000 kertaa enemmän, noin 61 hehtaaria.

Vuoteen 2030 mennessä puolet uuskaupunkilaisista joutuu elämään slummeissa Worldwatchin mukaan. Kuvaa synkistää toinen ennuste, jonka mukaan asumisala saattaa ilmastonmuutoksen ja veden nousun takia kaventua entisestään alavissa rannikkokaupungeissa esimerkiksi Intian valtameren rannikoilla.

Worldwatch näkee sentään jotain toivoakin kaupungistumisessa. Pakistanissa on onnistuttu osin talkootyöllä ja halvalla parantamaan Karachin jätevesiputkistoa. Sierra Leonessa on saatu lisää ruokaa kaupunkilaisten pienviljelystä. Kiinassa aurinkovoimalla on onnistuttu tuottamaan sähköä ja valoa ja samalla puhdistamaan ilmaa.

Maailman tila 2007, Gaudeamus 2007.

Suurimmat kaupungit

YK:n tilaston mukaan ovat (väkiluvut miljoonia):

1. Tokio, Japani 26,5
2. São Paulo, Brasilia 18,3 
3. México, Meksiko 18,3 
4. New York, Yhdysvallat 16,8 
5. Mumbai, Intia 16,5 
6. Los Angeles, Yhdysvallat                       13,3 
7. Kalkutta, Intia                                       13,3 
8. Dhaka, Bangladesh 13,2
9. Delhi, Intia                       13,0 
10. Shanghai, Kiina 12,8

Erityisen nopeasti näistä kasvavat Mumbai ja Dhaka, sekä Pakistanin Karachi, joka nousee lähivuosina kärkikymmenikön ulkopuolelta viiden suurimman kaupungin joukkoon.

Worldwatch-instituutti

Worldwatch-instituutti on Washington D.C:ssä Yhdysvalloissa toimiva arvostettu sitoutumaton tutkimusorganisaatio, joka toimii kestävän kehityksen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Sen perusti vuonna 1974 modernin ympäristöliikkeen isähahmo Lester Brown, joka myös johti organisaatiota 25 vuotta. Raportteja maailman tilasta Worldwatch on julkaissut parin vuoden välein vuodesta 1975 lähtien.