Millennium-voittaja selviää keskiviikkona

Tiede 9.6.2008 11:09

Mikä keksintö on hyödyttänyt ihmiskuntaa eniten viime vuosina? Onko se dna-sormenjälki, jolla voidaan tunnistaa rikollisia tai sukulaisuussuhteita, vai teknologia lääkeaineiden annostelemiseksi ja keinokudosten kasvattamiseksi?millennium-ehdokkaat
Millennium-teknologiapalkinnosta kilpailevat David Payne (vas.), Randy Giles , Robert Langer , Emmanuel Desurvire , Andrew J. Viterbi ja Sir Alec Jeffreys.

Vai onko se sittenkin virheenkorjausalgoritmi, joka parantaa olennaisesti langatonta viestintää, vai kenties maailmanlaajuista viestintää huimasti nopeuttava valokaapeliverkon optinen vahvistin?

Jokin noista se on, sillä nuo keksinnöt ovat valikoituneet yli sadasta ehdokkaasta palkintopallille päätettäessä maailman suurimmasta teknologiapalkinnosta Millenniumista. Raati tietää jo voittajan, mutta kaikelle kansalle – ja ehdokkaille itselleen – se paljastetaan vasta keskiviikkona iltapäivällä, kun presidentti Tarja Halonen ojentaa Finlandia-talossa 800 000 euron palkinnon voittajalle. Muut finaaliin selvinneet saavat 115 000 euroa kukin.

Kaikkien palkittavien keksintöjen isät aloittivat maanantaina Helsingissä tiedeviikkonsa, johon kuuluu yhteisesiintymisiä ja kunkin oman alan luentoja. Mukana on kuusi huipputiedemiestä, Alec Jeffreys (dna), Robert Langer (täsmälääkkeet), Andrew Viterbi (algoritmi) sekä valokaapelivahvistimen kehittäjät Emmanuel Desurvire, Randy Giles ja David Payne.

Teksti Jukka Ukkkola

Millennium-palkinto

DNA-testin kehittäjä yksi Millennium-finalisteista (SK netti 8.4.2008)