Mikromuovia löytyy jopa Mount Everestin rinteiltä – mikään paikka maailmassa ei ole säästynyt läpitunkevalta roskalta

Mikromuovin kaikkia vaikutuksia ihmisten ja eläinten terveyteen ei vielä tunneta.
Tiede 25.11.2020 07:29
Mount Everestin kiipeilijät tuovat vuorelle muovia osana telttojaan ja muita varusteitaan.
Mount Everestin kiipeilijät tuovat vuorelle muovia osana telttojaan ja muita varusteitaan. © Daniel Oberhaus / Wikimedia Commons

Kun ihminen keksi miten öljystä valmistetaan halpaa ja monikäyttöistä muovia, hän tuli luoneeksi koko planeettaa sukupolviksi tulevaisuuteen piinaavan saasteongelman. Vanha muovi ei nimittäin maadu, vaan hajoaa yhä pienempiin osiin, jotka leviävät näkymättömänä saasteena kaikkialle.

Muovin aikakausi on nyt kestänyt noin vuosisadan, ja se on muovannut koko planeettaa peruuttamattomalla tavalla. Näkymättömän pieniä mikromuovikappaleita löytyy lähes kaikkialta maapallon vesistä ja maaperästä.

Edes vaikeasti tavoitettavat kohteet eivät ole turvassa jätteeltä. National Geographicin ja Rolexin järjestämä tieteellinen retkikunta totesi, että mikromuovia löytyy jopa maailman korkeimman vuorelta Mount Everestiltä.

Retkikunta keräsi näytteitä Everestin lumista ja vesivirroista. Mikromuovisaasteen merkkejä havaittiin paitsi vuorikiipeilijöiden käyttämien perusleirien ympäristöstä, myös vuoren huipun tuntumasta yli 8 400 metrin korkeudesta. Tutkimustulokset ilmestyivät One Earth -tiedejulkaisussa.

”Mount Everestiä on kuvailtu maailman korkeimmaksi kaatopaikaksi”, kuvailee tutkimusartikkelin pääkirjoittaja Imogen Napper tiedotteessa. ”Mikromuoveja vuorella ei ole tutkittu aiemmin, mutta ne ovat yhtä yleisiä ja vaikeammin siivottavissa kuin suurempikokoinen jäte.”

Mikromuovin leviämistä tutkiva meribiologi Napper on tullut tunnetuksi tiedemaailmassa liikanimellä ”muovietsivä”. Hän ei kuitenkaan itse kiivennyt vuorelle, vaan analysoi näytteitä laboratoriossaan Plymouthin yliopistossa Britanniassa. Napperin mukaan mikromuovia löytyi jokaisesta Everestin rinteiltä otetusta näytteestä, enimmillään noin 70 hiukkasta litraa kohden.

”Oli todellinen yllätys löytää mikromuovia joka ikisestä luminäytteestä, jonka analysoin. Olen pitänyt Mount Everestiä kaukaisena ja koskemattomana kohteena. On silmiä avaavaa todeta, että saastutamme myös korkeimman vuoren huipun tuntumassa.”

 

Everestin saastuminen myös mikroskooppisella tasolla ei välttämättä tule yllätyksenä Everestin omin silmin nähneille vuorikiipeilijöille, sillä kuuluisan vuoren rinteitä rumentavat valtavat määrät vuorikiipeilyteollisuuden jälkeensä jättämää roskaa.

Vuorelle järjestetään säännöllisesti siivousretkikuntia, mutta roskaa jätetään vuorelle enemmän kuin sitä ehditään tai pystytään turvallisesti siivoamaan. Jätteiden joukossa on epäonnisten kiipeilijöiden ruumiita, joita ei ole voitu turvallisesti noutaa haudan lepoon. Raadot ovat jääneet kiipeilijöiden makaabereiksi maamerkeiksi.

Tutkijan mukaan vuorelta löytynyt mikromuovi näyttää olevan peräisin juuri vuorikiipeilijöiden jälkeensä jättämistä varusteista.

”Näytteistä löytyi suuria määriä polyesteriä, akryyliä, nailonia ja polypropeenikuituja. Näitä materiaaleja käytetään vuorikiipeilijöiden vaatteissa sekä teltoissa ja köysissä. Epäilemme näiden esineiden olevan tämän saasteen lähteenä”, Napper sanoo.

Tutkijan mukaan tulokset puhuvatkin sen puolesta, että vaatteiden ja kankaiden suunnittelussa pitäisi luopua muoveista ympäristön suojelemiseksi.

Mikromuovin ongelman vakavuudesta terveyden kannalta ei ole varmuutta. Suurikokoinen muovijäte aiheuttaa esimerkiksi merieläinten kuolemia nieltynä, mutta mikroskooppisen pienen muovijätteen kaikkia vaikutuksia ihmisten ja eläinten elimistöihin ei tunneta.

Syytä asian selvittämiselle olisi, sillä nykyään jokaisen ihmisenkin elimistössä kiertää mikroskooppisia muovihiutaleita. Koska mikromuovia löytyy lähes kaikkialta, sen välttely on melkeinpä mahdotonta.