Sellainen koira kuin emäntä

Ihmisen paras ystävä jakaa kotimme lisäksi sairautemme. Jos omistaja on allerginen, sitä on todennäköisesti koirakin. Sairauksien yleistyminen kertoo elinympäristön muuttumisesta.

Tiede 23.04.2021 06:00
Teksti Mari Pihlajaniemi kuvat Marjo Tynkkynen

Väsyttää. Ajatus ei kulje, lihakset eivät enää palaudu rasituksesta, paino nousee, hiuksia lähtee. Olo on jotenkin kummallisen höttöinen. Lääkärissä syyksi selviää hyvin tavallinen sairaus, kilpirauhasen vajaatoiminta.

Joitain kuukausia myöhemmin havahdun siihen, että belgianpaimenkoirallani ei vaikuta olevan kaikki ihan kunnossa. Se on väsynyt ja äreä. Juoksuleikeissä se alkaa jäädä toisesta koirasta jälkeen, ja sekös sitä kiukuttaa. Eläinlääkäri ehdottaa kilpirauhaskokeiden ottamista.

Eläinlääkärin soittaessa myöhemmin tuloksista mietin, että koira ja omistaja tosiaan alkavat ajan myötä muistuttaa toisiaan.

Meillä on sama diagnoosi.

Me emme suinkaan ole ainoa tällainen koira-omistajapari. Monet elimistön puolustusjärjestelmän toimintaan liittyvät häiriöt, niin sanotut autoimmuuni- ja tulehdussairaudet, ovat yleisiä sekä koirilla että ihmisillä.

Sisältö