Marihuana toimii Alzheimeria vastaan, väittää tutkimus

Kannabiksesta on saatavissa merkittävää helpotusta myös MS-taudin lihasjäykkyyteen.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kannabiksesta eli marihuanasta löytyy erityisen pieni ainesosa, tetrahydrokannabinoli (THC), joka saa aikaan muun muassa ”pilvessä olon” tunteen. THC häiritsee aivojen reseptoreiden keskinäistä kommunikointia, jonka seurauksena ihminen voi esimerkiksi unohtaa jotain erityisen tärkeää mutta toisaalta tuntea erittäin suurta mielihyvää pienistä asioista.

Uusissa Kalifornian yliopiston tutkimuksissa THC havaittiin puhdistavan aivoista amyloidi-proteiinin muodostamia myrkyllisiä möykkyjä, jotka ovat yhdistettävissä Alzheimerin taudin syntymiseen.

Yhdysvaltalaistutkimus on linjassa aiemmin saatuihin tuloksiin, jotka kertovat kannabinoidien suojaavasta vaikutuksesta ihmisillä, joilla on neurorappeutumista aiheuttava sairaus.

”Vaikka muut tutkimukset ovat tarjonneet todisteita siitä, että kannabinoidit voivat suojata hermosoluja Alzheimerin taudin oireilta, uskomme että tutkimuksemme osoittaa ensimmäisenä, että kannabinoidit sekä hillitsevät tulehdustilaa että ehkäisevät amyloidin kertymistä hermosoluihin”, selvittää professori David Schubert Kalifornian biologiainstituutista.

Schubert ja hänen kollegansa testasivat THC:n vaikutuksia laboratoriossa kasvatettuihin ihmisen neuroneihin, jotka jäljittelivät Alzheimerin taudin vaikutuksia.

Tutkijat havaitsivat, että THC sekä alensi beeta-amyloidin määrää että vähensi sen aiheuttamaa tulehdusvastetta, joka on yhteydessä neurosolujen kuolemaan.

 

THC on asiantuntijoiden mukaan erityinen lääkeaine. Tutkijat pyrkivät jalostamaan geneettisesti muokattua hiivaa, joka voi tuottaa THC:ta tehokkaammin kuin mitä sitä on saatavissa synteettisistä versioista.

Marihuanan kipua ehkäisevin vaikutusten ansiosta sen on arvioitu olevan tehokas hoito myös hiv-potilaille, kemoterapiassa oleville kuin myös aivohalvauksesta, posttraumaattisesta stressihäiriöstä sekä MS-taudista kärsiville.

Vuonna 2014 julkaistussa Lousianan yliopiston tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että THC alensi viruskuormaa ja alensi kudosten tulehdusta reesusapinoilla, joihin oli tartutettu ihmisten hi-virusta vastaava si-virus.

Scientific American -lehden tietojen mukaan lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että lääkinnällinen marihuana lisää ruokahalua ja vähentää kemoterapiaan liittyvää pahoinvointia lyhyellä aikavälillä.

Marihuanaa ei pidetä kuitenkaan ensilinjan hoitona, sillä tehokkaampiakin lääkkeitä on vastikään kehitetty. CMAJ-lehdessä vuonna 2012 julkaistussa suuressa tutkimusprojektissa ilmeni, että poltettu kannabisuute lievensi merkittävästi lihasjäykkyyttä ja muita MS-taudin oireita.

 

Ainoa kannabispohjainen lääke, jolla on myyntilupa Suomessa, on suuonteloihin sumutettava Sativex. Reseptin siihen saa kirjoittaa vain neurologian erikoislääkäri tai neurologisen osaston lääkäri. Sativexia saa määrätä vain MS-potilaalle.

Suomalaisten asiantuntijoiden parissa on erimielisyyttä kannabislääkkeen tehosta.

Ensimmäisenä Suomessa myyntiluvan lääkekannabikseen saaneen apteekkari Markku Knuutilan mukaan useista eri sairauksista kärsivät ovat saaneet avun kipuihinsa ja vaivoihinsa.

Sen sijaan Hyksin kipuklinikan ylilääkäri Eija Kalson mukaan näyttö lääkekannabiksen tehosta ei ole riittävä.

Myös haittavaikutukset ovat Kalson mukaan mittavat.