Maistuuko suolainen ruoka? Saatat olla geneettisesti supermaistaja – ja vaarassa sairastua

Tutkimuksen mukaan geenimuunnos, joka saa inhoamaan karvaita kasviksia, johtaa epäterveelliseen ruokavalioon.
Tiede 21.11.2016 07:26
Karvasta karttavat ihmiset suosivat suolaista. © Markku Ulander / Lehtikuva

Inhoatko ruusukaalia? Saatat olla niin sanottu supermaistaja. Ihmiset, joilla on muunnos geenistä tas2r38, ovat herkkiä maistamaan pieniäkin pitoisuuksia tiettyjä yhdisteitä. Osa ihmisistä on ”makusokeita”, he eivät maista näitä karvaita makuja lainkaan. Toisessa ääripäässä ovat herkät yksilöt, heille pienetkin määrät näitä makuja ovat erittäin epämiellyttäviä.

Herkkyys karvaudelle on todennäköisesti kehittynyt ihmisille siksi, että useimmat kitkerät maut ovat peräisin myrkyistä, joilla kasvit puolustavat itseään. Nyky-yhteiskunnassa supermaistajilla on kuitenkin terveysongelma.

Aiempien tutkimusten valossa tiedetään, että he välttelevät terveellisiä, mutta karvaita kasviksia. Uuden tutkimuksen mukaan he myös syövät liikaa suolaa. Se altistaa sydäntaudeille ja aivoinfarktille.