Maailman massiivisin elävä olento on hätää kärsimässä – ”yhden puun metsä” surkastuu Yhdysvalloissa

43 hehtaarin suuruinen kloonimetsä on maapallon painavin elävä organismi, joka painaa noin 5 900 tonnia.
Tiede 26.10.2018 15:30

Pando-lehto syksyn väreissä Utahissa. Jokainen lehdon puu on klooni. © Paul C. Rogers

Tutkijat varoittavat, että maapallon suurimpiin kuuluva elävä olento on kutistumassa. Kyse on Utahin osavaltiossa Yhdysvalloissa elävästä Pando-nimisestä amerikanhaapalehdosta.

Pando näyttää paljain silmin tavanomaiselta metsiköltä, mutta sen poikkeuksellisuus on selvinnyt geneettisistä testeistä: metsä ei koostu erillisistä puista, vaan sen jokainen puunrunko on yhden ja saman puun geneettinen klooni. Nämä kloonipuut jakavat yhteisen juuriverkoston, joka levittäytyy 43 hehtaarin alueelle.

PLOS One -tiedejulkaisussa 17. lokakuuta ilmestyneen tutkimuksen mukaan Pando lopetti kasvamisen 30–40 vuotta sitten. Syypääkin on selvillä: tutkijoiden mukaan lehto kärsii ihmisen toiminnasta.

Ihmisen aiheuttaman saalistajakantojen kutistumisen vuoksi muulipeurojen kannat ovat kasvaneet Länsi-Yhdysvalloissa, tuhoisin seurauksin Pandolle.

Ahneet peurat syövät Pandon nuoret versot ennen niiden kasvamista täysikasvuisiksi puiksi. Metsää on yritetty suojella aitaamalla, mutta se on jäänyt yritykseksi.

”Muulipeurat vaikuttavat löytävän keinoja päästä läpi aitauksen heikoista kohdista, tai sitten ne vain hyppäävät 2,4-metrisen aidan yli”, sanoo Utahin osavaltionyliopiston tutkija Paul Rogers tiedotteessa.

 

Pandon juuriverkosto saattaa olla tuhansia tai kymmeniä tuhansia vuosia vanha, eli sen arvellaan olleen kuvioissa ainakin edellisen jääkauden aikaan.

Eliön tarkan iän arvioiminen on kuitenkin vaikeaa, sillä mikään sen yksittäinen osa ei elä tavallista puuta pidempään. Kloonimetsän ikää ei siis voi arvioida puunrungon renkaita laskemalla.

”Pando on ollut olemassa todennäköisesti tuhansia vuosia – meillä ei ole menetelmää tarkan iän määrittämiseksi – ja nyt se on romahtamassa silmiemme edessä”, varoittaa Rogers.

Arviot Pandon todellisesta iästä vaihtelevat tuhansista vuosista 80 000 vuoteen tai jopa miljoonaan vuoteen. Silloin se olisi jopa ihmiskuntaa vanhempi eliö.

Pando koostuu noin 47 000 kloonipuusta ja niitä yhdistävästä juurijärjestelmästä. Pando on massiivisin tunnettu elävä olento, sillä painoa koko juuriverkostolla kloonipuineen on 5,9 miljoonaa kiloa, eli 5 900 tonnia. Se vastaa noin 42 aikuista sinivalasta.

Sanonta, jonka mukaan Amerikassa kaikki on suurempaa, pitää paikkansa ainakin biologiassa, sillä Pando ei ole ainoa tämän mittakaavan eliö Yhdysvalloissa.

Sen kanssa kilpailee leikkinimellä ”Humongous Fungus” (suom. valtava sieni) tunnettu, Oregonissa kasvava mäntymesisieniyhdyskunta.

Kyseisen mäntymesisienen uskotan olevaan maailman laajimmalle levittäytynyt elävä olento, joka kattaa noin 900 hehtaarin suuruisen alueen.