Kännyköiden hautausmaa

Digilaitteista syntyvä jätevuori on tänä vuonna painavampi kuin Kiinan muuri, kertoo selvitys.

tiede 14.10.2021 18:00
Lassi Lapintie
Jätteisiin päättyy valtava määrä kierrätyskelpoisia metalleja.
Jätteisiin päättyy valtava määrä kierrätyskelpoisia metalleja. © WEEE Forum

Lokakuun 14. päivänä vietetään digijätteen teemapäivää, joka muistuttaa ihmisiä jatkuvasti suuremmaksi kasvavasta sähkölaitteiden roskavuoresta. WEEE Forum -järjestön mukaan maailmassa syntyy vuoden 2021 aikana 57,4 miljoonaa tonnia sähkölaitteiden ja elektroniikan jätettä.

Tämä jätevuori painaa siis jopa enemmän kuin Kiinan muuri, jota pidetään painavimpana ihmisen luomana rakennelmana.

Digijätteessä kasvua edellisvuoteen oli useita miljoonia tonneja. Vuoden 2020 jätemäärä oli 53,6 miljoonaa tonnia. Ennusteiden mukaan digijätteen määrä kasvaa 74 miljoonaan tonniin vuonna 2030.

Vuosittain kasvua on mitattu noin 3 – 4 prosenttia. Jätevuorta kasvattavat elektroniikan lisääntyvä kulutus, lyhyemmät tuotteiden käyttöajat sekä korjaamisen vaikeus.

Selvityksen mukaan Euroopassa keskimäärin yksi seitsemästä kotitalouden elektronisesta laitteesta on joko hajalla tai ei ole enää käytössä. Käyttämättömiä ja roskiin päätyviä sähkölaitteita kertyy kansalaista kohden neljästä viiteen kiloa vuodessa.

Ranskalaistutkimuksen mukaan maan pöytälaatikoissa ja varastoissa lojuu käyttämättöminä peräti 55 – 110 miljoonaa älykännykkää. Yhdysvalloissa jätteeksi päätyy vuosittain jopa yli 150 miljoonaa puhelinta.

Vuonna 2019 vain 17,4 prosenttia kaikesta digijätteestä kierrätettiin. Koko ajan heitetään hukkaan valtavat määrät aineita, joista voisi valmistaa uusia tuotteita.

”Tonnissa hylättyjä kännyköitä on enemmän kultaa kuin tonnissa kultamalmia. Miljoonassa matkapuhelimessa on 24 kiloa kultaa, 16 tonnia kuparia, 350 kiloa hopeaa ja 14 kiloa palladiumia”, kertoo YK:n koulutus- ja tutkimuslaitos Unitarin Rüdiger Kühr tiedotteessa.

Viime vuosina jäteongelmaan on kiinnitetty huomiota muun muassa Euroopan unionissa. Tavoitteena on turvata kuluttajien oikeus tuotteidensa korjaamiseen.

Sisältö