Luvassa tappavan kuumaa – Hengenvaaralliset lämpöaallot yleistyvät

Kuinka sietämättömiksi olot muuttuvat, riippuu meistä, uusi tutkimus korostaa.
Tiede 19.6.2017 18:00

Pariisissa oli 40 asteen helle 5. elokuuta 2003. Ihmiset vilvoittelivat rannalla vesisuihkujen alla. © Franck Prevel / AP / Lehtikuva

Noin kolmannes maailman väestöstä altistuu vähintään 20 päivänä vuodessa kuumuudelle, joka voi viedä hengen. Luvut tulevat tästä rumentumaan, mutta kuinka paljon, riippuu meistä, esittää yhdysvaltalais-brittiläinen tutkijaryhmä Nature Climate Change -lehdessä.

”Asennoitumisemme ympäristöön on ollut niin holtitonta, että hyvät vaihtoehdot ovat lopussa. Lämpöaaltojen suhteen valitsemme nyt huonon ja kammottavan välillä”, tutkimusta johtanut Camilo Mora Havaijin yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Epämiellyttävä totuus paljastui, kun Mora kollegoineen analysoi vuosina 1980–2014 ihmisiä tappaneita lämpöaaltoja eri puolilta maailmaa. Sellaisia oli rekisteröity 164 kaupungissa 36 maassa.

Esimerkiksi 1995 Chicagossa kuoli 740 ihmistä poikkeukselliseen paahteeseen. 2003 Pariisissa porotus vei hengen 4 870 ihmiseltä, ja Moskovaa 2010  kärventäneeseen kuumuuteen kuoli 10 860 ihmistä.

”Ilmastonmuutos on pannut ihmiskunnan polulle, joka muuttuu vaarallisemmaksi.”

Tutkijat määrittivät näiden todellisten tapausten avulla kynnyksen, jolloin ilman lämpötila ja suhteellinen kosteus muuttuu sellaiseksi, ettei ihmisen elimistö sitä kestä.

Sitten he tutkivat erilaisia ilmasto- ja väestömalleja. Osoittautui, että mikäli kasvihuonepäästöt jatkuvat nykyistä tahtia, peräti 74 prosenttia maapallon väestöstä altistuu hengenvaarallisille lämpötiloille tämän vuosisadan lopussa. Jos päästöjä saadaan leikattua, arvio siistiytyy 48 prosenttiin.

”Ilmastonmuutos on pannut ihmiskunnan polulle, joka muuttuu koko ajan vaarallisemmaksi ja vaikeammaksi, ellei kasvihuonepäästöjä oteta vakavasti. Siksi esimerkiksi presidentti Trumpin äskettäinen päätös vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta on mielestäni edesvastuuton. Se venyttää ongelman ratkaisemista, eikä sellaiseen ole tulostemme perusteella aikaa”, Mora sanoo.

 

Vaikka ilmasto lämpenee äkäisemmin lähempänä napoja kuin päiväntasaajan liepeillä, tropiikissa tappavan kuumia päiviä tullaan näkemään eniten.

”Kun lämpötila ja kosteus on valmiiksi korkeita, ei tarvita paljonkaan lisälämpöä, että olot muuttuvat kuolettaviksi”, tutkimukseen osallistunut Iain Caldwell täsmentää.

Tutkijat julkistivat sovelluksen, josta voi tarkastella, kuinka monena päivänä vuodessa lämpötila ja kosteus ylittävät hengenvaarallisen kynnyksen eri paikoissa.