Likinäköisyys lisääntyy kovaa vauhtia – asiantuntijat huolissaan pienten lasten silmistä, elämäntavan muutos selittää ilmiötä

Tutkijoiden mukaan merkittävin syy ongelman yleistymiseen on liian vähäinen ulkoilu. Likinäköisyys etenee nopeammin talvella kuin kirkkaimpina kesäkuukausina.
Tiede 30.3.2021 15:39
Miina Leppänen
Apulaisprofessori Robert Anderssonin mukaan lapsen näkö kannattaisi tutkia kattavasti viimeistään kahdeksan vuoden iässä. © Vesa Moilanen/Lehtikuva

Maailmassa on 2,6 miljardia likinäköistä ihmistä. Kolmessa vuosikymmenessä määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan, jos asiaan ei reagoida ajoissa.

Euroopan silmälääkäriyhteisö on huolissaan tilanteesta: patologisen likinäköisyyden ennustetaan aiheuttavan näön heikkenemistä ja sokeutumista.

”Likinäköisyys tarkoittaa, että silmämuna venyy, kun se kasvaa pituutta ja aiheuttaa muutoksia, jotka voivat johtaa erilaisiin silmäsairauksiin”, kertoo biolääketieteen ja kliinisen optometrian apulaisprofessori Robert Andersson. Hän työskentelee tutkijana Saluksen yliopistossa Yhdysvalloissa.

Ilmiö on mahdollinen myös lapsilla, mutta mitä pidempään silmän pitää sopeutua ja kudokset vanhenevat, sitä todennäköisempää likinäköisyyden kehittyminen on.