Leonardo da Vincin keksinnöt olivat jopa satoja vuosia aikaansa edellä – Hurjia luomuksia saattoi innoittaa tieteen sijaan viihde

Maailman tunnetuimman renessanssineron kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 500 vuotta.
Tiede 21.9.2019 10:25
Kari Salminen
Leonardo da Vincin työpäiväkirjaansa piirtämä kuva esittää mahdollisesti Leonardoa itseään.
Leonardo da Vincin työpäiväkirjaansa piirtämä kuva esittää mahdollisesti Leonardoa itseään. © Wikimedia Commons

Kun kolmekymppinen Leonardo da Vinci vuonna 1482 teki lähtöä kotikaupungistaan Firenzestä Milanoon, hän kirjoitti Milanon ruhtinaalle Ludovico Sforzalle kirjeen. Siinä hän mainitsi kymmeniä asioita, joita hän voisi ruhtinaan hyväksi suunnitella ja valmistaa.

Leonardo kertoi suunnittelevansa siltoja, vesiteitä, kanuunoja, panssaroituja kulkuneuvoja ja julkisia rakennuksia. Loppukaneetissa hän mainitsi lisäksi maalaamisen, josta hän arveli myös tietävänsä jotain.

Tasan 500 vuotta sitten kuollut Leonardo da Vinci (1452-1519) edustaa renessanssineron arkkityyppiä. Wikipediakin antaa hänen ammateikseen tai aloikseen nämä: tieteilijä, matemaatikko, insinööri, keksijä, anatomi, taidemaalari, kuvanveistäjä, arkkitehti, kasvitieteilijä, muusikko ja kirjailija.

Taidemaalari-Leonardon tunnetuimmat teokset Viimeinen ehtoollinen ja Mona Lisa ovat enemmän kuin maalauksia. Ne ovat myyttien ja uskomusten lähteitä ja arvoituksia.