Lentoliikenteen tulevaisuus on sähköinen, ennustaa akkuteknologian pioneeri – Suurin ongelma on yhä akkujen paino

”Paine päästöttömän lentämisen kehittämiseen on niin kova, että uskon ratkaisujen löytyvän”, sanoo litium-ioniakun patentista tunnettu Akira Yoshino.
Tiede 2.7.2019 07:29
Japanilaisen Akira Yoshinon kehittämä litium-ioniakkuteknologia on käytössä miljardeissa laitteissa eri puolilla maailmaa.
Japanilaisen Akira Yoshinon kehittämä litium-ioniakkuteknologia on käytössä miljardeissa laitteissa eri puolilla maailmaa. © European Patent Office

Myös lentoliikenne tulee vähitellen siirtymään sähkömoottoreiden käyttöön. Näin uskoo japanilainen akkuteknologian pioneeri Akira Yoshino.

”Lentokoneiden sähköistäminen on jo alkanut pienkoneiden osalta. Seuraavien viiden–kymmenen vuoden aikana se tulee laajenemaan muun muassa taksi- ja liikelentotoimintaan.”

Alun perin petrokemiaa Kioton yliopistossa opiskellut Yoshino tunnetaan erityisesti hänen vuonna 1983 patentoimastaan litium-ioniakusta, joka on nykyään käytössä miljardeissa älypuhelimessa ympäri maailman.

Alkuperäisen akkupatenttinsa jälkeen Yoshino on ollut mukana kehittämässä teknologiaa eteenpäin niin, että sähkön varastointi on nykyisin yhä tehokkaampaa, mahtuu pienempään tilaan ja on aikaisempaa turvallisempaa.

Yoshinolla on Japanissa yhteensä 56 sekä Euroopassa kuusi akkuteknologiaan liittyvää patenttia. Keksinnöt on lisensioitu satojen teknologiayritysten käyttöön ympäri maailman. Euroopan patenttitoimisto EPO palkitsi tohtori Yoshinon tämän elämäntyöstä jokavuotisessa seremoniassaan Itävallan Wienissä 24. kesäkuuta 2019.