Lääketeollisuus on riippuvainen muinaisen niveljalkaisen sinisestä verestä – siihen nojaa myös koronarokotteen kehitys

Merenelävien veren tilalle on kehitetty synteettinen vaihtoehto, mutta toistaiseksi se ei ole vielä korvannut "lypsämistä".
Tiede 28.6.2020 08:30
Molukkiravusta vuodatettava neste on tehokas väline epäpuhtauksien havaitsemiseen lääkeaineissa. © Perry Bill / U.S. Fish and Wildlife Service

Eläin muistuttaa elävää fossiilia, se on kuin biologian oppikirjan kambrikauden kuvituskuvista karannut. Olento on elellyt planeettamme merissä satojen miljoonien vuosien ajan.

Molukkiravut (Limulus polyphemus) ovat selvinneet useasta sukupuuttoaallosta pitkälti muuttumattomana. Nykyään niitä kuitenkin uhkaavat ihmisen aiheuttama elinympäristön tuhoutuminen ja liikakalastus.

Kyseinen eläin on poikkeuksellisen arvokas ihmiskunnalle, ja syynä on olentojen sininen veri. Se on ihmiskunnalle elintärkeä aarre – sanan kirjaimellisessa merkityksessä.

Kansainvälinen lääketeollisuus on pahasti riippuvainen molukkiravuista vuodatettavasta nesteestä, joka on ainutlaatuisen tehokas väline epäpuhtauksien havaitsemiseen lääkeaineissa.

 

Molukkiravujen verestä valmistettava aine kykenee havaitsemaan rokotteista ja suonensisäisistä lääkkeistä terveydelle vaarallisia bakteerien tuottamia endotoksiineja. Luotettavaa endotoksiinitestausta tarvitaan lääkkeen valmistuksen jokaisessa vaiheessa.