Lääkäri näki Einsteinin aivot, eikä voinut vastustaa kiusausta – Näin huippututkijan pään sisältö päätyi laatikkoon kaapin alle

Maailmanhistorian kuuluisimman tiedemiehen aivoilla oli pitkä elämä tutkijan kuoleman jälkeen. Mitään Einsteinin älyä selittävää niistä ei ole löytynyt
Tiede 3.9.2019 12:19
Albert Einstein kuvattuna vuonna 1947.
Albert Einstein kuvattuna vuonna 1947. © Wikimedia Commons

Princetonin yliopistosairaalan patologilla Thomas Harveylla oli edessään houkutus.

Oli huhtikuinen aamu vuonna 1955, ja pöydälle Harveyn eteen oli laskettu hänen uransa varmasti merkittävin vainaja – kenties yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä ihmisistä. Fyysikko Albert Einstein oli kuollut varhain samana aamuna.

Puoli vuosisataa aiemmin Einsteinin aivoista olivat versoneet erityinen ja yleinen suhteellisuusteoria. Niistä erityisesti jälkimmäinen räjäytti tuusan nuuskaksi koko siihenastisen ymmärryksen ajan ja avaruuden luonteesta.

Ajan ja avaruuden yhdeksi aika-avaruudeksi yhdistänyt suhteellisuusteoria valloitti paikkansa yhtenä fysiikan perusteorioista. Yhä nykyäänkin suhteellisuusteorian ymmärtäminen on vaikeaa, sillä se kuvaa asioita, jotka eivät noudata maapallon pinnalla toimivaa arkijärkeä.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu