Kuusta löytyi vettä – avaruusveden toivotaan sammuttavan astronauttien janon tulevaisuudessa

Veden löytäminen avaruudesta on tärkeää miehitettyjä tehtäviä Kuuhun ja Marsiin suunnittelevalle Nasalle.

avaruus
Teksti
Lassi Lapintie
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kuun pintaa on pidetty rutikuivana kivipallona, jonka pinnalta kaikki mahdollinen vesi on hävinnyt jo ammoisina aikoina. Nyt Nasan tuore tutkimus on osoittanut, ettei tämä pidä paikkaansa.

Kuun Auringon valaisemalta pinnalta on nyt ensimmäistä kertaa havaittu vesimolekyylejä. Vesimolekyylit löytyivät Clavius-kraatterista, joka on suurimpia Maahan näkyviä törmäyskraattereita Kuun eteläisellä pallonpuoliskolla.

Havainto tehtiin lentokoneen sisään rakennetun SOFIA-observatorion avulla.

Jonkin sortin vety-yhdisteitä Kuun pinnalta on havaittu jo aikaisemmin, mutta tuolloin tehdyistä havainnoista ei voitu erottaa varmuudella juuri vesimolekyylejä.

“Meillä oli jo aiemmin merkkejä siitä, että vettä oli läsnä. Nyt tiedämme sen olevan siellä. Tämä löydös haastaa käsityksemme Kuun pinnasta”, toteaa Nasan Washingtonin päämajan astrofysiikan osaston johtaja Paul Hertz tiedotteessa.

Havaitun veden määrä oli 100–412 osaa miljoonasta. Suuresta määrästä ei ole kyse, sillä jopa rutikuivan Saharan autiomaan maaperästä löytyy noin sata kertaa enemmän vettä.

 

Määrät ovat kuitenkin niin suuria, että tutkijoiden on ratkaistava kysymys siitä, miten vesi on voinut muodostua ja säilyä Kuun ankarissa olossa.

“Ilman paksua ilmakehää Kuun auringonvalon valaisemalla pinnalla olevan veden olisi pitänyt vain kadota avaruuteen. Jotenkin näemme sitä silti. Jonkin täytyy muodostaa vettä, ja jotenkin sen täytyy jäädä loukkuun”, toteaa tutkija Casey Honniball tiedotteessa.

Mahdollinen selitys voi olla se, että vesi on vangittuna pieniin helmimäisiin rakenteisiin, joita voi syntyä mikrometeoriittien törmäyksissä. Toisaalta vesi voi myös olla suojassa auringonvalolta sekoittuneena Kuun hiekkaan.

julkaistiin Nature Astronomy -tiedejulkaisussa. Koska veden tarkkaa olomuotoa ei tunneta, Nasa ei vielä esittänyt pitkälle meneviä lupauksia siitä, voivatko tulevaisuuden astronautit ehkä käyttää tuota vettä hyväkseen.

Vesi on avaruudessa arvokas resurssi, jota voidaan käyttää paitsi juomavetenä, myös polttoaineen raaka-aineena. Seuraavaa miehitettyä kuulentoaan suunnitteleva Nasa onkin kiinnostunut selvittämään, mitä kaikkia resursseja Kuun pinnalta löytyy.

Nasan tavoitteena on lähettää seuraavat astronautit Kuuhun vuonna 2024 ja perustaa pysyvää asutusta vuosikymmenen loppuun mennessä.

 

Nasan tutkimus ei ole ainoa tuore Kuun vesiin liittyvä. Samana päivänä julkaistiin myös Coloradon yliopiston tutkimus, jonka mukaan Kuun pinnalta saattaa löytyä muinaista vesijäätä.

Kuun pinnalta löytyy lukemattomia varjossa olevia koloja, jotka eivät ole nähneet päivänvaloa miljardeihin vuosiin. Vesi voi piillä näissä sopukoissa – ainakin teoriassa. Coloradolaistutkimus ilmestyi Nasan tutkimuksen kanssa samassa Nature Astronomy -tiedejulkaisussa.

“Jos kuvittelet seisovasi Kuun pinnalla lähellä sen napoja, näkisit varjoja kaikkialla. Monet noista pienistä varjoista voivat olla täynnä jäätä”, kertoo tutkija Paul Hayne tiedotteessa.

Yksittäiset varjoisat kolot voivat olla vain kolikon kokoisia, mutta niitä on paljon. Nasan LRO-kuuluotaimen keräämästä datasta osoitettiin, että yhteensä lähes 40 000 neliökilometrin osuus kiertolaisemme pinta-alasta voi olla ikuisessa pimeydessä.

 

Kuun pinnalta löytyvä vesi voi olla hyödyksi tulevaisuuden astronauteille, jos Nasan suunnitelmat toteutuvat ja Kuun pinnalle sekä kiertoradalle perustetaan pysyvä ihmisten asemapaikka.

“Jos olemme oikeassa, vettä on luultua helpommin saatavilla juomavedeksi, polttoaineeksi ja kaikkiin muihin tarkoituksiin, joihin Nasa sitä tarvitsee”, Hayne sanoo.

Toisin kuin Nasan tutkimuksessa, Coloradon yliopiston tutkimusartikkelissa ei ole kyse konkreettisesta havainnosta, vaan pelkästä olosuhteiden sallimasta mahdollisuudesta, joka pääteltiin varjoisten sopukoiden määrästä.

Nasan Artemis-ohjelman tavoitteena on perustaa Kuun kiertoradalle pysyvä avaruusasema sekä rakentaa pysyviä rakennelmia myös Kuun kamaralle robotteja ja astronautteja varten.

Osana suunnitelmaa Nasa valitsi Nokian toteuttamaan langattoman mobiilidataverkon Kuuhun.