Tryffelin turmio

Ilmastonmuutos voi tuhota himoitun sienen vuosisadan loppuun mennessä.

Tiede 30.11.2018 06:00
Lassi Lapintie

Haluttu herkku näyttää luonnossa vaatimattomalta. © MARCO BERTORELLO / AFP / LK

Tryffeli on maailman kalleimpia ja halutuimpia elintarvikkeita.

Maan alla puiden juurakoissa kasvavia sieniä käytetään mausteena ja höysteenä huippuravintoloissa. Markkinahinta voi suurimmillaan olla tuhansia euroja kilolta.

Tryffelin korkeaa hintaa selittää se, että olosuhteille herkkää ja hitaasti kasvavaa sientä on vaikea viljellä.

Sienen herkkyyden vuoksi kuumat ja kuivat kesät johtavat helposti satojen kutistumiseen ja hintojen räjähtämiseen.

Ilmastonmuutoksen myötä ongelma vain pahenee.

Skotlannin Stirlingin yliopiston tutkija Paul Thomas esittää tutkimuksessa, että ilmastonmuutos johtaa kaikella todennäköisyydellä tryffelin täystuhoon.

”Todennäköisimpien ilmastonmuutoksen ennusteiden mukaan tryffelintuotanto Euroopassa laskee 78–100 prosentilla vuosina 2071–2100”, sanoo tutkija.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sisältö