Kuppa ja tippuri yleistyvät – syynä älypuhelin

Mobiilipalvelut vaikuttavat merkittävästi siihen, miten potilaat löytävät seksikumppaninsa.
Tiede 16.1.2015 20:00
Älypuhelimeen saa useita deittisovelluksia. © Reuters / Lehtikuva

Kaikkia verkon deittisovelluksia ei ole tarkoitettu parisuhdetta etsiville. Esimerkiksi mobiilisovellukset Tinder ja Grindr kertovat gps-paikannuksen avulla, keitä seksiin välittömästi halukkaita käyttäjiä on lähistöllä. Palveluista on tullut suosittuja parissa vuodessa.

New Scientist -lehden mukaan palvelut ovat syynä sukupuolitautien uuteen nousuun länsimaissa. Kuppa, tippuri ja hiv olivat pitkään kontrollissa, mutta ne ovat yleistyneet muun muassa Ruotsissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloista ja Britanniasta kuppa oli vuosituhannen alussa jo häviämässä. Nyt Britanniassa tehdään 3 000 diagnoosia vuosittain, Yhdysvalloissa yli 16 500. Australiassa tippuridiagnoosit yleistyivät 70 prosentilla vuodesta 2009 vuoteen 2013.

Englannin kansanterveyslaitoksen tutkijan Ian Simmsin kuutta alueellista kuppaepidemiaa käsitelleen tutkimuksen mukaan mobiilipalvelut vaikuttivat merkittävästi siihen, miten potilaat olivat löytäneet seksikumppaninsa. Se on entistä helpompaa, ja uudet palvelut yhdistivät aiemmin eristäytyneitä seksuaalisia verkostoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Mika Gisslerin mukaan myös THL:ssä on keskusteltu uusista mobiilipalveluista.

”Seksin ja seksitautien saaminen on helpottunut huomattavasti uusien palveluiden kautta”, Gissler sanoo. THL on siirtänyt valistusta seksitaudeista verkkoon.

Suomen tilanne kupan ja tippurin suhteen on Gisslerin mukaan vielä hyvä 1980-lukuun nähden, ja hiv-tilanne on vakaa. ”Ongelmallisia ovat tuontitapaukset muun muassa lähialueelta ja Aasiasta.”