Kupillinen kahvia kuluttaa 140 litraa vettä: millainen vesijalanjälki syntyy sinun aamiaisestasi?

lihansyönti
Teksti
SK:n toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
aamiainen

Leipäviipaleen valmistaminen kuluttaa vettä 40 litraa. Yksi litra maitoa vie 1000 litraa ja kilo juustoa 5000 litraa. Tukholman vuosittainen vesipalkinto myönnettiin brittiprofessori John Anthony Allanille, joka on kehittänyt käsitteet virtuaalivesi ja vesijalanjälki.

“Esimerkiksi ruuan tuotanto kuluttaa valtavasti vettä. Maailman vedenkulutuksesta 80-90 prosenttia kuluu maataloudessa.”

John Allan

”Tätä yhteyttä vain ei yleensä tunnisteta”, Allan sanoi keskiviikkona Tukholmassa pitämässään tiedotustilaisuudessa. John Anthony Allan Tukholmassa 21. elokuuta 2008.

Professori Allan kertoo kehittäneensä käsitteen virtuaalivedestä 1990-luvun alkupuolella.

“Vesijalanjälki on vain väline, joka auttaa hahmottamaan asian paremmin.”

Kun veden kulutusta seurataan aina pellolta lautaselle asti, se auttaa niin tuottajia, poliitikkoja, teollisuutta kuin suunnittelijoita seuraamaan, mihin maailman hupenevat vesivarat todellisuudessa kuluvat – hieman samaan tapaan kuin ilmakehään kertyvää hiilidioksidia on jo ryhdytty laskemaan.

Allan muistuttaa, että maailman väestö kasvaa nykyisestä kuudesta miljardista yhdeksään miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Samaan aikaan ihmisten vauraus kasvaa 10-20-kertaisesti – eli ihmiset kuluttavat yhä enemmän.

“Vesi ei yksinkertaisesti riitä tähän kaikkeen”, Allan sanoo.

Allan tunnustaa, että poliitikkojen on vaikea lähteä muuttamaan ihmisten syömistottumuksia, mutta tavallinen ihminen voi miettiä, mitä syö.

Allan itse ryhtyi kasvissyöjäksi saatuaan laskelmansa siitä, miten paljon lihantuotanto kuluttaa maailman vesivaroja.

”Lihansyönti on rikos niin ympäristöä kuin ihmisen terveyttäkin kohtaan”, hän toteaa.

Myös teollisuus on ottanut Allanin työkalun jo käyttöön. Esimerkiksi Uponor ja sen yhteistyökumppani Borealis laskivat, kuinka paljon vettä kuluu, kun 100 neliön suuruiseen kotiin on tuotettu ja asennettu vesi- ja lattialämmitysputkistot paikalleen. Lopputulos oli 29000 litraa.

Molemmat yhtiöt kuuluvat Tukholman vesipalkinnon perustajiin.

Uponorin viestintäjohtaja Tarmo Anttila arveli, että vesijalanjälki-käsite saattaa olla avaintekijä, kun tuotteita kehitetään vettä säästävään suuntaan.

Adam kertoi, että myös muun muassa Coca-Cola on jo ryhtynyt laskemaan vesijalanjälkeään, mutta tuloksia yhtiö ei ole julkistanut.

Näin paljon vettä kuluu tuotteen valmistuksessa

Kuppi kahvia – 140 litraa vettä Kilo naudanlihaa uunissa – 15500 litraa vettä. Omena evääksi – 70 litraa vettä T-paita: 2700 litraa vettä 1 kg riisiä: 3400 litraa vettä 1 kg naudanlihaa: 15500 litraa 1 kg juustoa: 5000 litraa Siivu leipää: 40 litraa 1 A4-paperi: 10 litraa 1 litra maitoa: 1000 litraa 1 kg kanaa: 3900 litraa Kuppi teetä: 30 litraa Lasi olutta: 75 litraa vettä 1 kg vehnää: 1300 litraa 1 kg porsaanlihaa: 4800 litraa

Teksti Katri Merikallio, Tukholma

Kuvat Marja Airio / Lehtikuva Katri Merikallio