Koronapandemia johtaa rikosaaltoon, jos historia toistuu – tutkija varoittaa kovista otteista

Sota-aikana myös väkivaltarikokset lähtivät kasvuun. Toisin kuin voisi luulla, rikoksentekijät eivät pääosin olleet rintamalta palanneita sotilaita.
Tiede 23.5.2020 12:00
Suomessa on Pohjoismaista vähiten vankeja sekä määrällisesti että väestöön suhteutettuna. © Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Koronapandemia lienee suurin Suomen kohtaama yhteiskunnallinen kriisi sitten 1990-luvun laman, ja jos historialliset trendit toistuvat, se tulee näkymään myös omaisuusrikosaaltona lähivuosina.

"Pahoin pelkään, että tämän pandemian seurauksena tulee omaisuusrikollisuuteen keskittyvä aalto. Historialliset ennusmerkit viittaavat siihen", kertoo Suomen Kuvalehdelle tohtorikoulutettava Miikka Vuorela Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Vuorela on tutkinut osana väitöskirjatyötään rikosmäärien ja rangaistusten ankaruuden välistä suhdetta Suomen ja muiden Pohjoismaiden historiassa.

Historiallisesti rikosmäärissä on aina nähty piikki kaikkien laajojen kriisien jälkimainingeissa. Jos taloudellisen selviämisen edellytykset heikkenevät, se näkyy erityisesti omaisuusrikosten kasvuna.