Koreilua kivikaudella

Meripihkaa on ihailtu parituhatta vuotta  luultua aiemmin.

Tiede 07.09.2018 06:00
Lassi Lapintie
Tämä meripihkan kappale löytyi Espanjasta.
Tämä meripihkan kappale löytyi Espanjasta. © M. MURILLO-BARROSO JA ALVARO FERNANDEZ FLORES

Esihistoriallisten puiden pihkan kivettymisestä syntyvä meripihka on maailmanhistorian vanhimpia koruina käytettyjä materiaaleja. Se kiehtoi muinaista ihmistä kauneudellaan ja harvinaisuudellaan.

Meripihkaa on käytetty paitsi koruissa myös vaihdon välineenä.

Nyt tutkijat ovat selvittäneet, että meripihkaa pidettiin korkeassa arvossa jo myöhäisellä kivikaudella.

 

Britannian Cambridgen ja Espanjan Granadan yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että vanhimmat Sisiliasta peräisin olevan meripihkan kappaleet Pyreneiden niemimaalla ovat jopa 2 000 vuotta vanhempia kuin Baltian alueelta tulleet kappaleet.

Vuosilta 4 000–3 000 ennen ajanlaskun alkua peräisin olevat meripihkat ylittivät Välimeren ja päätyivät nykyisen Espanjan alueelle neoliittisella kaudella eli nuoremmalla kivikaudella ennen pronssikauden sarastusta.

”Meillä ei ole todisteita suorista yhteyksistä Sisilian ja Pyreneiden välillä tuolta ajalta, mutta tiedämme yhteyksistä Pyreneiden ja Pohjois-Afrikan välillä”, kertoo tutkija Mercedes Murillo-Barroso Granadan yliopistosta.

 

Skandinavian kansojen kauppaama Baltian meripihka saapui Espanjan alueelle vasta pari vuosituhatta myöhemmin pronssikauden loppupuolella, tutkijat kertovat.

Tämä ei kuitenkaan tutkijoiden mukaan kerro suorista kauppayhteyksistä esihistoriallisen Pohjolan ja Espanjan välillä.

”Tämä meripihka liittyy rautaan, hopeaan ja keramiikkaan, jotka kertovat Välimeren yhteyksistä”, kertoo professori Marcos Martinón-Torres Cambridgen yliopistosta.

”Se viittaa siihen, että pohjoisesta lähtenyt meripihka kulki Keski-Euroopan kautta Välimerelle ennen kuin se siirtyi meriteitse länteen.”

Tutkimus ilmestyi Plos One -tiedejulkaisussa 29. elokuuta.

Sisältö