Koiran vuoden on sanottu vastaavan seitsemää ihmisen vuotta, mutta tutkimus paljastaa uutta tietoa nelijalkaisen ikääntymisestä

Vanhimmat nykyaikaan selvinneet eläimet syntyivät Ruotsin vallan alaisen Suomen ja feodaalisen Japanin aikaan.
Tiede 11.7.2020 12:00
Erityisesti elämän alussa koiran varttuminen sukukypsäksi aikuiseksi on suhteellisesti nopeampaa kuin ihmisellä. © Roni Rekomaa/Lehtikuva

Vanha ja kulunut nyrkkisääntö on, että koiran vuosi vastaa seitsemää ihmisen vuotta. Karkeana yksinkertaistuksena se tuntuu järkeenkäyvältä, sillä rodusta riippuen koira elää noin vuosikymmenen ja ihminen yli 70 vuotta.

Mutta kuten useat yksinkertaistukset, sääntö menee metsään, jos sitä tarkastelee yhtään lähempää. Koira ei nimittäin vanhene samaan tahtiin ihmisen kanssa.

Erityisesti elämän alussa sen varttuminen pennusta sukukypsäksi aikuiseksi on suhteellisesti ihmistä nopeampaa. Koiranpäivien iltaruskoa lähestyttäessä ikääntyminen sen sijaan on suhteessa hitaampaa.

Nyt tutkijat ovat julkaisseet uuden kaavan, jolla koirien ja ihmisten eritahtista ikääntymistä voidaan paremmin verrata. Malli perustuu koirien ja ihmisten perimässä ikääntyessä näkyvissä kemiallisissa muutoksissa.