Keinomakeaa kuppiin - riskinä lihominen ja diabetes

Keinotekoiset makeutusaineet sekoittavat suoliston mikrobistoa.

diabetes
Teksti
Lauri Seppälä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Makeaa mahan täydeltä, mutta ei ikävää kalorikuormaa – siinä houkutusta kerrakseen painoaan vartioiville. Eipä ihme, että ruokateollisuus on hyödyntänyt keinomakeuttajia tuhansissa elintarvikkeissa limonadeista vauvanruokiin.

Perinteisesti on oletettu, että keinomakeutusaineet kulkeutuvat ihmiselimistön läpi tekemättä mitään erikoista. Uusimpien tutkimusten mukaan näin ei kuitenkaan ole. Makeutusaineet, ja niistä varsinkin sakariini, muuntavan suoliston mikrobikantaa epäsuotuisalla tavalla.

Suolistobakteerien tiedetään vaikuttavan ihmisen terveyteen lukuisin tavoin aina masennuksesta nivelvaivoihin ja immuunijärjestelmän säätelyyn.

 

Keinomakeutusaineiden piilevistä haitoista kertoo Nature-lehdessä julkaistu Israelilaisen Weizmannin tiedeinstituutin tutkimus. Siinä hiirien juomaveteen oli lisättynä sakariinia, sukraloosia sekä aspartaamia.