Tofua sydämelle

Kasvisruoka ja erityisesti tofu edistävät sydämen terveyttä, esittää tutkimus.

Tiede 27.03.2020 06:00
Lassi Lapintie
Tofua valmistetaan juoksettamalla soijamaitoa.
Tofua valmistetaan juoksettamalla soijamaitoa. © XINHUA/ZUMA PRESS/MVPHOTOS

Kasvisruokapainotteisen ruokavalion tiedetään olevan hyväksi verenkiertoelimille, ja tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan erityisesti tofu on hyväksi sydämelle.

Sydämen terveys oli tutkimuksessa paremmalla tolalla ihmisillä, jotka söivät enemmän isoflavoneita sisältäviä ruokia. Tofun ohella näitä yhdisteitä esiintyy erityisesti hernekasveissa.

Yhdysvaltain verenkiertoterveyden Circulation-julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan tofua vähintään kerran viikossa syövillä sydäntaudin riski oli 18 prosenttia pienempi kuin muilla.

Harvardin yliopiston tutkijoiden havainnot perustuvat yli 200 000 ihmisen aineistoon. Tofun syömisen hyödyt havaittiin erityisesti nuorten naisten ja vaihdevuotensa ohittaneiden vanhempien naisten kohdalla.

”Löydöksistä huolimatta tofu on tuskin mikään taikaluoti. Yleinen ruokavalion laatu on kuitenkin olennaista, ja tofu voi olla hyvin terveellinen osa sitä”, kertoo tutkimusta johtanut lääkäri Qi Sun.

Sisältö