Kadonneen arkin metsästäjä

Tiede 4.6.2008 08:03

Israelilaisarkeologia Avren Gorenia on verrattu sekä Indiana Jonesiin että YK:n entiseen pääsihteeriin Dag Hammarskjöldiin – eikä suotta.
avner goren

Avren Goren pitää mahdollisena, että Ararat-vuorelta vielä joskus löydetään Nooan arkki, tai ainakin todisteita siitä. ”Kyllä, luulen niin. Vedenpaisumus oli historiallinen tositapaus”, hän sanoo.

Hän on luultavasti maailman toiseksi paras henkilö sanomaan näin. Hän on tunnetuimpia Raamatun seutujen arkeologeista ja johdattanut tutkimusretkikunnan myös Turkin Araratin huipulle, yli viiden kilometrin korkeuteen. Sieltä löytyi vain lunta, mutta on myös vihjeitä todellisesta Nooan arkista. ”Siellä huhutaan, että joku mies todella tietää paikan, jonne arkki rantautui vedenpaisumuksen jälkeen”, Goren kertoo. Tuo mies siis on maailman paras tietäjä – sikäli kuin huhu pitää paikkansa ja tietäjä joskus löytyy.

Raamatun mukaan yli 4 000 vuotta sitten Araratille törmänneestä Nooan arkista on useita väitettyjä havaintoja. Toisen maailmansodan aikana ja sittemmin myös CIA:n U-2-vakoilulennoilla väitetään saadun kuvia arkista.

Raamattuarkeologi

Goren on sanonut olevansa kiinnostunut esimerkiksi arkista ”ei niinkään tiedemiehenä, mutta seikkailijana”. Hän itse on molempia, sillä mittavan tutkijanuransa ohella hän on muun muassa Israelin matkailuministeriön neuvonantaja ja lähettiläs, joka kulkee luennoimassa ympäri maailmaa – viimeksi Suomessa. Goren kouluttaa matkaoppaita ja järjestää pitkiä pyhiinvaellus- ja seikkailuretkiä Raamatun maisemissa. ”Ne ovat vähän samantapaisia kuin kuuluisat Santiago de Compostelan pyhiinvaellusretket Espanjassa.”

Tiede, uskonto ja turismi sopivat kaikki Gorenin elämään, sillä tutkijan usko Raamatun tekstien pätevyyteen myös tieteellisenä faktana on vain vahvistunut: ”Arkeologia on prosessi, jossa Raamatun tieto kumuloituu. Kaivauksemme ovat vahvistaneet Raamatun kertomuksia.” Viime vuosikymmeninä Israelista ja Siinailta on löytynyt muun muassa kastelujärjestelmiä, kaupunkien jäännöksiä ja tunneleita, joihin on viittauksia Raamatussa.”

Samaan kokonaisuuteen sopii myös se, että Goren on aktiivina mukana kansalaisjärjestöissä, jotka pyrkivät parantamaan Israelin ja sen naapurimaiden suhteita. ”Olemme toiveikkaita. Kaikkea ei enää nähdä aivan yhtä mustavalkoisena kuin ennen. Jos poliittinen tilanne lientyy, turistien määrä voisi kasvaa räjähdysmäisesti.”

Kun Siinain niemimaa oli Israelin hallussa kuuden päivän sodan jälkeen (1967-1982), Goren toimi alueella pääarkeologina ja nosti autiomaan kiinnostavaksi kohteeksi sekä tiedemiehille että pyhiinvaeltajille. Hän osallistui rauhanneuvotteluihin Egyptin kanssa ja siirsi Siinain arkeologiset nähtävyydet Egyptin muinaisjäännöksistä vastaavalle hallinnolle. Myöhemmin hän on ollut neuvonantajana kolmen bestseller-kirjan laatimisessa (Walking the Bible, Abraham ja Where God Was Born) sekä Unescon tehtävissä.

”Indiana Hammarskjöld”

Nooan arkki ei kuitenkaan ole Gorenin ainoa eikä edes suurin haave. ”Jännittävintä, mitä Raamatun arkeologille voisi sattua, olisi arkiston löytyminen Daavidin kaupungista, Jerusalemista.” Se ei ole mahdotonta, vaikka kaupunki on palanut ja hävitetty moneen kertaan monituhatvuotisen historiansa aikana. ”Olisi hienoa löytää papyruksia, joissa olisi aikalaiskirjoituksia ja nimiä.”

Kaikkea mahdollista ei ole varmasti vielä löydetty, sen todistavat muun muassa pari vuotta sitten kaivauksissa löytyneet Daavidin palatsin jäänteet. Osa tutkijoista pitää niitä todisteena siitä, että Daavid on ollut historiallinen henkilö.

”Indiana Hammarskjöldille” Goren itse hymähtää: ”Ehkä minussa sitten on jotain Indiana Jonesiakin. Dag Hammarskjöldiin vertaaminen on kohteliaisuus.”

Teksti Jukka Ukkola
Kuva Kalle Kaitala
SK 23/2008 (ilm. 6.6.2008)