Jo neandertalin­ihmisistä osa oli kasvissyöjiä, osalle maistui sarvikuono ja lammas

Neandertalilaisten ruokalista selvisi hammaskivestä.
Tiede 11.3.2017 18:31
El Sidrónin luolasta löytyneen neandertalilaisfossiilin takahampaassa näkyy hammaskiveä. Tämä yksilö oli syönyt poppelia sekä homekasvustoa, joka sisälsi Penicillium-sientä.
El Sidrónin luolasta löytyneen neandertalilaisfossiilin takahampaassa näkyy hammaskiveä. Tämä yksilö oli syönyt poppelia sekä homekasvustoa, joka sisälsi Penicillium-sientä. © Paleoanthropology Group MNCN-CSIC

Joidenkin tutkimusten mukaan neandertalinihmiset olivat yhtä raavaita lihansyöjiä kuin jääkarhu tai susi. Toiset tulokset vihjaavat, että nämä muinaiset sukulaisemme popsivat runsaasti kasveja.

Kumpikin väite on totta, raportoi kansainvälinen tutkijaryhmä Nature-lehdessä. Jotkut neandertalilaiset söivät lihaa, toiset elivät ilman.

Erot ruokavaliossa paljastuivat kolmen neandertalilaisen jäänteistä. Niistä kaksi on peräisin El Sidrónin luolasta Espanjasta, kolmas Spy-luolasta Belgiasta.

Näytteet rapsutettiin hammaskivestä. Se on kivettynyttä bakteeriplakkia, josta voidaan dna-analyysein jäljittää tietoa niin omistajansa ravitsemuksesta kuin taudinaiheuttajistakin.